Izvor: tanjug
07.08.2022 u 16:47
0

Liturgijom u Hramu Svete Trojice počeo Sabor majke Angeline!

U Hramu Svete Trojice u Kupinovu, koji je obnovljen nakon 80 godina, je po prvi put služena liturgija, a ovim selom u litiji su pronete mošti majke Angeline čime je na svečan i molitven način počeo veliki sabor u njenu čast.

Saboru majke Angeline i prvoj svetoj arhijerejskoj liturgiji u Hramu Svete Trojice prisustvovala je pokrajinska sekretarka za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, koja je poručila da pokrajinska vlada nastoji da se sačuvaju srpski običaji, tradicija, vera i kultura.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Milošević je istakla da je veliki dan, ne samo za meštane opštine Pećinci i Kupinova, već i za sve građane Srbije, jer je nakon 80 godina postavljen krov i zvonik u Hramu Svete Trojice, koji je tokom Drugog svetskog rata porušen, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

Podsetila je da su samo Kupinovo i njegovi pravoslavni hramovi mesto naše istorije, kulture i poštovanja prema precima – prema Brankovićima, koji su svojim životima branili poslednju srednjovekovnu srpsku prestonicu od Osmanlija.

„Danas svi mi, kako iz lokalne samouprave, tako i iz Pokrajinske vlade, šaljemo poruku da ćemo uvek biti dostojni naših predaka sa obavezom da čuvamo našu veru, tradiciju, običaje i hramove“, rekla je Milošević.

Održan drugi po redu „Ðedov sabor“, vladika raško-prizrenski Teodosije poručuje: „Ne prodajte nasleđenu dedovinu na Kosovu i Metohiji!

Dodala je da je Pokrajina preko resornog sekretarijata, od kada je skupštinskom odlukom ustanovljen sektor za verske zajednice, utrostručila sredstva za te namene.

Ona je navela da je budžet sa 10 miliona dinara povećan na 30 miliona, jer su znatna sredstva usmerena i na naše manastire na Fruškoj gori, a da je za Hram Svete Trojice u Kupinovu Pokrajinska vlada od 2018. godine do danas izdvojila tri i po miliona dinara.

Nakon arhijerejske liturgije održan je kulturno-umetnički program, a današnjem događaju prisustvovao je i predsednik Opštine Pećinci Siniša Ðokić.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter