Izvor: HappyBSC
12.04.2022 u 08:33
0

MINISTARSKA PRIVREDE ZA HAPPY TV O REZULTATIMA RADA: Srbija je bogata, našom zemljom možemo da hranimo celu Evropu

Anđelka Atanasković, ministarka privrede bila je gošća jutarnjeg programa „Dobro jutro Srbijo“. 

Ministarka je govorila o rezultatima rada Ministarstva privrede.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

-Mi smo radili pošteno, bar ja otkad sam došla. Mislim da sam došla u najtežem periodu, od kako je došla korona i plus sukobi sa Ukrajinom. Bez obzira na to, radili smo dobro uz pomoć države i onih mera koje je predsednik doneo, uspeli smo sve da prevaziđemo. Reultati su bili čak i bolji nego prethodne godine. Mi smo doneli mere, predsednik je bio izričit da se donesu mere koje naši privrednici mogu da izdrže, pogotovu što se tiče cene energenata i struje, gasa i goriva, rekla je ministarka.

Dugoročni investicioni krediti koje će pomoći privrednicima

-Mi smo to još prošle godine pomenuli. Imaćemo na raspolaganju 90 miliona evra od evropske investicione banke za naše preduzetnike i firme. To je odlično, jer su dugoročni krediti do 12 godina plus grejs period. Otvoren je konkurs i biće do 290 miliona dinara maksimalan iznos po firmi. Na sajtu imaju kako da se prijave. Mogu da se jave preduzeća mikro, mala i srednja, ali ove godine za ovaj kredit mogu da se javljaju i veće firme do 3000 zaposlenih. Ovo radimo da bismo naše ljude uposlili i zadržali u Srbiji, rekla je ministarka.

-Obišla sam preko 40 gradova u Srbiji i imala dosta razgovora sa privrednicima. Videli smo šta im je potrebno pa smo proširili dijapazon pomoći. Mogu da konkurišu svi privrednici koji mogu da urade i proizvedu nešto dobro. Ukoliko su za neki projekat već uzeli kredit, za taj isti ne mogu ponovo, ali za drugi projekat ista firma može da uzme, objasnila je.

Ruski biznismeni masovo dolaze u Beograd: Razlog će vas šokirati!

-Bila je teška godina za sve nas. Mislim da smo se izborili na najbolji mogući način, prvenstveno sa vakcinama. Mislim da smo uspeli i sa moje strane, što se tiče privrede, to pokazuju rezultati. Imamo odlične firme u Srbiji za koje se malo zna, pa ću sa ljudima uraditi da se ljudi upoznaju sa tim firmama. Od pravljenja sapuna, začini, trave koje prave za ceo svet. U čačku ima jedna mlada devojka koja je od hobija krenula da pravi sapune, i sada ima firmicu i izvozi ih. 

Koliko para treba za biznis?

-Sve zavisi od broja radnika, i novca koliko možete da investirate. Najmanje 5 radnika treba da uposlite. Zbog ove situacije najviše se razmišlja o hrani, a Srbija je bogata tim. Mislim da našom zemljom možemo da hranimo celu Evropu. Imamo toliko lepu i plodnu zemlju, i to treba iskoristiti, rekla je.

Investitori u Srbiji

-Domaći i strani investitori imaju potpuno iste uslove za dobijanje investicija. Oni imaju mnogo veća sredstva i mnogo više ulažu. U ovoj prošlog jodini imali smo 64 firme koje su investirale, od toga 29 domaćih. I domaće firme dobijaju subvencije po veličini ulaganja, i broja zaposlenih. Isti su koeficijenti i za domaće i strane ulagače, rekla je.

-Nemamo trenutno problema u proizvodnji i izvozu, osim u Ukrajini jer je ovakva situacija u svetu. Mnogi pokreću proizvodnju u Srbiji jer je lakše. Kinezi rade odlične investicije. Sirovine iz Ukrajine koje treba da stignu teško dolaze, ali snalaze se privrednici. Svi se nadamo da će to brzo da se završi. Niko ne voli rat, situacija nije nimalo zgodna ni za ceo svet, Evropu. Mi se prilagođavamo uslovima kako svet diktira, svi se snalaze. Moramo da se oslonimo sami na sebe, to i predsednik kaže, rekla je ministarka.  

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter