Izvor:
27.09.2019 u 17:06
0

MODI U UJEDINJENIM NACIJAMA: Kritike na račun teroriznma, nema ni spomena spora sa Pakistanom

Indijski premijer Narendra Modi je u govoru u Ujedinjenim nacijama kritikovao terorizam, ali je izbegao da pomene spor s Pakistanom.

Liderima na Generalnoj skupštini UN Modi je rekao da je glas Indije "protiv terorizma pun ozbiljnosti i gneva".

Pakistanski premijer Imran Kan upozorio je ove nedelje na mogući masakr u Kašmiru zbog vojnih akcija Modijeve nacionalističke vlade koja je stanovnicima tog većinski muslimanskog regiona presekla gotovo sve kanale komunikacije.

Dva od tri rata Indije i Pakistana – dve nuklearne sile, vođena su zbog Kašmira. Kriza je ponovo eskalirala 5. avgusta kada je Modijeva vlada ukinula ustavnu autonomiju u delu Kašmira koji kontroliše.

Modi nije pomenuo Kašmir, ali jeste terorizam, rekavši da "pripada zemlji koja svetu nije dala rat, već Budinu poruku mira".

– I to je razlog zašto je naš glas protiv terorizma pun ozbiljnosti i gneva.

Kan će danas takođe govoriti u debati na visokom nivou godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN.

Stanovnici indijskog dela Kašmira nadaju se da će njegovo i Modijevo obraćanje skrenuti pažnju sveta na njihov region.

Kan upozorio na moguće krvoproliće

Pakistanski premijer Imran Kan danas je u govoru u Ujedinjenim nacijama kritikovao indijsku represiju u Kašmiru i upozorio na moguće krvoproliće u tom himalajskom regionu oko kojeg se njegova zemlja spori s Indijom.

Kan je rekao da će stanovnici Kašmira, u kojem se nalazi 900.000 indijskih vojnika, izaći na ulice kada bude ukinut policijski čas.

– I šta će vojnici tada raditi? Pucaće na njih- kazao je Kan.

Kan je upozorio da je zbog poteza Indije u Kašmiru moguć rat. Dva od tri rata Indije i Pakistana – dve nuklearne sile, vodjena su zbog Kašmira.

Kriza je ponovo eskalirala 5. avgusta kada je Modijeva vlada ukinula ustavnu autonomiju u delu Kašmira koji kontroliše.

Modijeva nacionalistička vlada uvela je policijski čas u Kašmiru i stanovnicima tog većinski muslimanskog regiona presekla gotovo sve kanale komunikacije.

Izvor: B92
Foto: Narendra Modi/Vikipedija

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter