Izvor:
09.12.2016 u 02:06
0

Najveća kriza od osnivanja: Ovo su ključni razlozi zbog kojih se Evropska Unija RASPADA!

Sedeća godina biće ključna za opstanak Evropske unije, koja je do pre nekog vremena bila simbol stabilnosti i prosperiteta, piše “Večernji list”.

Iako se EU još pre nekoliko godina činila vrlo monolitnom i kompaktnom unijom koja obezbeđuje sigurnost i prosperitet svojim članicama, situacija je sada, na kraju 2016. godine, potpuno drugačija.

Uz migrante i neprestane mogućnosti da Evropu zapljusne još jedan milionski talas nesretnika koji bi preko Turske pokušavali doći do Starog kontinenta, još je celi niz problema koji opstanak EU dovode u pitanje. Sigurno je da će sledeće razdoblje biti obeleženo grčevitom borbom za očuvanje Unije, ako ne u sadašnjem, a onda bar u nešto izmenjenom obliku.

Ključno pitanje sada su izbori u Francuskoj. Pobedi li na predsedničkim izborima Marin Le Pen, Francuska će za neko vreme ili izaći iz Evropske unije ili će na neki način zamrznuti svoje članstvo u njoj. To će redukovati Uniju na svojevrsnu veliku Nemačku, odnosno Nemačka će ostati jedina zemlja lider koju će svi slediti, navodi se u tekstu.

“To nije dobro ni za Nemačku, ni za Evropsku uniju, ni za Hrvatsku u krajnjem slučaju. Paradoksalno je da Nemačka ne želi tu ulogu i svim je silama pokušava izbeći” kaže politički analitičar Žarko Puhovski.

I nije to tako nemoguć scenario.

10 razloga zašto je EU na rubu raspada

1. Dužnička kriza i diktat štednje

Agonija koju je u većoj meri prolazila Grčka a u manjoj još nekoliko zemalja juga EU omrzla je ideju Evropske unije dobrom delu stanovnika

2. Rastuća nejednakost

Iako je recesija završena, još traje i raste raslojavanje u društvu i nastaje sve veći društveni jaz, a smanjuje se srednji sloj građana

3. Podela na sever i jug

Više nego ikada EU je podijeljena na dva dela, na bogate države na sjveru kontinenta i siromašne države na jugu

4. Dominantna Nemačka

Nemačka je dominantna zemlja unutar Evropske unije i ta bi se nnjena uloga, ne voljom Berlina, mogla i pojačati, što stvara animozitet kod nekih članica

5. Prevelika reguliranost

Preterana birokratija i prereguliranost gotovo svakog segmenta društva unutar EU u kojemu se propisuju i potpuno nepotrebni propisi

6. Nedostatak vizije

Niko danas sa sigurnošću ne može reći u kojem smeru Evropska unija treba ići i na koji se način treba razvijati, a nedostatak vizije velika je opasnost

7. Oslanjanje na SAD

U pojedinim segmentima EU kao da nije vodio svoju politiku već je stavove prilagođavao SAD-u. Dolaskom Trampa to će se promijeniti

8. Rat u Siriji nepotreban

Evropska unija se, prateći SAD, delomično umešala u sukob u Siriji, a nije trebalo.

9. Putin je dežurni krivac

Nedostatak svesti o stvarnim uzrocima problema koji potresaju Uniju doveo je do toga da je zemljama EU sada za sve kriv – Putin

10. Migrantska kriza

Više od milion ljudi ušlo je u Evropsku uniju tokom prošlog migrantskog talasa. To bi se moglo ponoviti počne li Turska ponovo puštati migrante prema EU

Puhovski je još prošle godine govorio o mogućem razvoju događaja koji bi sledili Bregzit – Tramp – Le Pen. Tada je toj kombinaciji davano desetak posto da bi se mogla ostvariti, no sada su već ostvarene dve trećine te donedavno nezamislive kombinacije.

Nije glavni krivac za krizu Unije odluka britanskih birača da napuste EU. Uloga Velike Britanije, koliko god ona bila velika, moćna i uticajna zemlja, u poslednje dve descenije je relativno marginalna i Britanci su u Evropskoj uniji više zastupali stavove Vašingtona nego što su konstruktivno pridonosili razvijanju zajedničke poludržave iz koje sada izlaze. Razlozi su znatno drugačiji, ali i složeniji.

Pre svega, tu je dužnička kriza i diktat štednje koji su nametala finansijska tržišta, sistem koji stanovnici Grčke i još nekoliko zemalja juga Evropske unije uveliko pamte po zlu. Završetkom recesije i gospodarske krize učinak tih drakonskih mera nešto se slabije oseti, no ono što je sprovedeno u Grčkoj omrzlo je većini Grka sam pojam Evropske unije i veliko je pitanje kako bi birači reagovali da se danas onde održava referendum o tzv. Grekgzitu.

Tu je i rastuća nejednakost, sve veći jaz između bogatih i siromašnih, ali i sve veće smanjivanje srednjeg sloja u gotovo svim evropskim zemljama.

Slika društva svake zemlje EU pojedinačno kao da je prenesena na samu Uniju i utiče na podelu između bogatog severa i siromašnog juga koji trnutno egzistira kao sirovinska baza i veliko turističko odmorište ostale Evrope, ali ne i kao njen ozbiljan trgovinsko-industrijski partner.

Tu je i sada već velika dominacija Nemačke u Uniji koja ne odgovara svim članicama i koja bi se pasiviziranjem Francuske dodatno pojačala. Tu je uostalom i prereguliranost i masovna birokratija koja propisuje i tako beznačajne stvari poput zakrivljenosti krastavaca koje farmeri stavljaju na tržište.

Poseban je problem i nedostatak vizije kuda bi Evropska unija trebalo da ide u sledećem razdoblju kao i nedostatak strateških ciljeva, svojevrsno lutanje bez pravog smera i kompasa.

Jedan od problema je i dosadašnje preterano oslanjanje na SAD zbog kojega je Evropska unija uvučena i u rat u Siriji, ali i u trgovinske sankcije prema Rusiji koje najviše štete upravo evropskim zemljama.

Trebalo bi brzo detektovati sve probleme jer trenutno prevladava mišljenje da je za sve loše što se zbiva u Evropskoj uniji kriv – Vladimir Putin, navodi “Večernji list”.

Večernji list
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter