Izvor:
07.03.2017 u 16:08
0

NAPETO NA POLUOSTRVU: Amerika raspoređuje rakete u Južnoj Koreji, Rusija i Kina se protive!

SAD su počele da raspoređuju protivraketne sisteme THAAD u Južnoj Koreji, prenosi agencija Ronhap.

Strateški vojno-transportni avion C-17 dopremio je danas komponente sistema THAAD na vojnu bazu u Osani.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje potvrdilo je da je raspoređivanje sistema THAAD primećeno u selu Sondžu na mestu bivšeg golf terena korporacije „Lote“, navodi južnokorejska agencija. Za mesec-dva biće završeno raspoređivanje najnovijeg sistema protoivraketne odbrane.

Ranije je saopšteno da je raspoređivanje THAAD bilo planirano za jun-jul ove godine. Ipak, SAD i Južna Koreja su ubrzale proces nakon testiranja raketa u Severnoj Koreji.

Vašington i Seul su se dogovorili da instaliraju sistem THAAD u Južnoj Koreji u julu 2016. godine pod izgovorom da postoji pretnja od severnokorejskih raketa.

Ranije je severnokorejska Državna agencija KSNA objavila da je poslednje lansiranje balističke rakete četiri bilo trenažna vežba za napad na američke baze u Japanu.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da se odlučno protivi američkom raspoređivanjem odbrambenog sistema protiv balističkih raketa u Južnoj Koreji, nakon što je američka vojska saopštila da su prvi elementi njenog odbrambenom sistema stigli u Južnu Koreju.

Kina se protiv raspoređivanju američkog odbrambenog sistema jer bi, kako je navela, njen snažan radar mogao da utiče na kinesku bezbednost, a to neće doprineti smanjenju tenzija na korejskom poluostvru, preneo je Rojters.

I rusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da raspoređivanje asmeričkog odbrambenog sistema protiv balističkih raketa u Južnoj Koreji dovodi situaciju na korejskom poluostrvu u pat poziciju.

Sputnjik
Foto: Twitter

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter