Izvor: telegraf.rs
23.02.2023 u 15:26
0

NE ŽELIMO NASILJE! Obeležen Dan ružičastih majica

Organizovane su različite akcije, a poruka je - ne želimo nasilje

Dan ružičastih majica, poznat i kao Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obležava se danas, a posvećen je promociji borbe protiv vršnjačkog zlostavljanja. 

Ovaj važan dan slavi se svake poslednje srede u februaru, širom sveta, a najčešće ga obeležavaju školske i vaspitne ustanove. Ni Srbija nije izuzetak.

U mnogim osnovnim školama, danas su učenici nosili ružičaste majice šaljući snažnu poruku – ne želimo nasilje.

Jedan od primera jesu i predškolci u okviru OŠ „Sveti Sava“ u Nišu, koji su ovi dan uveličali i različitim edukativnim radionicama.

„Druga predškolska gupa je obeležila Dan ružičastih majica. Deca su kroz igru izrađivala i ukrašavala majice i kravate, pokazali smo jedni drugima ljubav, pažnju, drugarstvo, zahvalnost! Mi smo protiv nasilja!“, stoji u Fejsbuk objavi ove škole.

Takođe, i durštvene mreže danas su bile obojene u ružičasto, budući da su mnogi, bez obzira na uzrast, simboličnom ružičastom garderobom hteli da ukažu na ovaj važan dan.

Inače, Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obeležava se od 2007. godine kada je dečak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju zbog dolaska u školu u ružičastoj majici. Vršnjaci ga psihički i fizički zlostavljali.

Ispostavilo se da je majica simbolizovala dečakovu podršku teško bolesnoj majci od karcinoma dojke. Školske kolege solidarisale su se sa zlostavljanim dečakom i sutradan su se mnogi pojavili u školi u ružičastim majicama. Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i prepoznatljiv simbol međunarodno prepoznate godišnjice prevencije vršnjačkog nasilja u školama.

Svedoci ili žrtve nasilja mogu da se obrate za pomoć na telefon Nacionalne dečije linije Srbije – 116111 ili putem linka cuvamte.gov.rs, kao i Linije za roditelje 0800 007 000 koji je dostupan svakog dana 16-22 časova.

Globalnoj U-Report mreži se do sada pridružilo preko 19 miliona U-Reportera u 91 zemlji, dok zajednica u Srbiji ima 10.000 U-Reportera.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter