Izvor: happybsc
20.04.2024 u 18:05
1

NEMA REDOVNIH TERMINA: Koliko košta izdavanje pasoša po redovnoj, a koliko po hitnoj proceduri

Za izdavanje pasoša u redovnoj proceduri potrebno je sedam dana, ali moguće je putnu ispravu dobiti i u roku od 48 sati ukoliko postoje opravdani razlozi za ubrzani postupak, ili uz novčanu naknadu, ukoliko ne posedujete dokaze o hitnosti.

S obzirom na predstojeće praznike – uskršnji i prvomajski koji su ove godine spojeni, očekivano je da ljudi planiraju putovanja. Međutim, kao i svake godine, pred praznike i godišnje odmore termini za zakazivanje se brzo popune.

Kako su za rekli u MUP-u, osnovna naknada za obrazac pasoša u redovnom postupku izdavanja iznosi 3.600 dinara.

Izuzetno, u hitnim slučajevima kao što su potreba za hitnim lečenjem u inostranstvu, obaveštenje o smrti ili teškoj bolesti člana uže porodice, neodložan službeni put, ili iz drugih opravdanih razloga, ako su uz zahtev priloženi dokazi koji potvrđuju razloge hitnosti, nadležni organ dužan je da putnu ispravu izda najkasnije u roku od 48 sati od trenutka podnošenja zahteva, objašnjeno je u MUP.

U tom slučaju, plaća se osnovna naknada za obrazac pasoša.

Uredbom o vrstama usluga koje pruža MUP i visini takse za pružene usluge propisano je da se za podnošenje zahteva po prioritetu i izdavanje pasoša u Srbiji po ubrzanoj proceduri, takođe u roku od 48 sati od trenutka podnošenja, a bez priloženog dokaza o hitnosti, uz osnovnu naknadu za izdavanje pasoša plaća i taksa koja iznosi 5.000 dinara.

Dakle, po ubrzanoj proceduri i bez dokaza o opravdanosti, izrada pasoša koštaće ukupno 8.600 dinara.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “NEMA REDOVNIH TERMINA: Koliko košta izdavanje pasoša po redovnoj, a koliko po hitnoj proceduri”

  1. Pa neka se naplaćuje , sve to ide u budzet mada bi taj novac mogao biti upotrebljen za potrebe policije , recimo za kamere ispred svih policijskih stanica kao i unutar hola istih, za toalete u policijskoj stanici, jedna od lepših policijskih stanica što se tiče hola je ona u Savskoj, ne znam čija je to stanica ali hol je lep , Zvezdarska policija zrela za renoviranje , ova na Novom Beogradu treba da se renovira , lepa zgrada ali potrebno renoviranje pa zato neka se naplaćuje brzo izdavanje pasoša.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter