Izvor: Tanjug
08.08.2021 u 12:43
0

NEZABORAV: Obeležena godišnjica smrti dr Arčibalda Rajsa

Državnom svečanošću danas je obeležena godišnjica smrti dr Arčibalda Rajsa (1875-1929), velikog prijatelja srpskog naroda, koji je dokumentovao i svet obavestio o ratnim zločinima Austrougarske tokom Prvog svetskog rata, i sa srpskom vojskom prešao Albansku golgotu i Solunski front.

VAŽNO:

RHMZ IZDAO UPOZORENJE: Nastavlja se dugo i toplo leto!

PREDSEDNIK SRBIJE IZDAO HITNO NAREĐENJE: Šalje se pomoć Grcima u gašenju požara!

GUŽVE NA GRANIČNIM PRELAZIMA: Na Horgošu putnička vozila na izlaz iz Srbije čekaju i po dva sata!

VREMENSKA PROGNOZA ZA 8. AVGUST: Danas sunčano i veoma toplo, temperatura i do 37 stepeni!

Švajcarac, naučnik i kriminolog, koji je kao neutralni posmatrač utvrdio obim i načine zverstava austrougarske vojske početkom tog rata nad civilnim stanovništvom Srbije, na kraju rata je sa Moravskom divizijom ušao u oslobođeni Beograd, a bio je i član državne delegacije na mirovnim pregovorima u Parizu

Posle rata Rajs je za zemlju u kojoj će živeti odabrao Srbiju, gde je pomagao i u razvoju kriminalistike, a osim zaveštajne knjige „Braćo Srbi, čuvajte se sebe“, tražio je da mu posle smrti srce bude na Kajmakčalanu dok je sahranjen u Beogradu.

Na spomenik Rudolfu Arčibaldu Rajsu u Topčideru, nedaleko od kuće Dobro polje u kojoj je žive, vence su danas pored predstavnika ministarstva zaduženog za boračka pitanja, Vojske Srbije, kriminalističko policijske akademije MUP-a Srbije i opštine Čukarica vence položili i predstavnici više udruženja koja brinu o očuvanju srpskih tradicija i sećanja na srpske junake i stradanja u Prvom svetskom ratu.

Predsednica mesnog odbora Društva za negovanje tradicje oslobodilačkih ratova iz Mačvanskog Prnjavora Dara Raičić podsetila je na značaj dolaska Rajsa u Mačvu koja je bila opustošena zverstvima austrougarske vojske.

Ona je istakla da je Rajs sa saradnicima utvrdio broj žrtava među kojima je najviše bilo civilnog stanovništva od beba i dece, preko žena do starijih ljudi kao i stravične načine ubijanja.

Podsetila je da su civili tada spaljivani, nabijani na ražanj i pečeni, klani, kao i da su živi završavali u masovnim grobnicama, te istakla da je Rajs o takvim zločinima uspeo da obavesti čitav svet.

Naglasila je njegovu posleratnu ulogu i u prikupljanju kostiju, te nemerljiv doprinos u nabavljanju novca za izgradnju kostunice – mauzoleja u Mačvanoskom Prnjavoru.

Rajs je postao i počasni Prnjavorac, a Raičić je naglasila da je on bio, jeste i biće ponos Srbije dok je sveta i veka, te da zaborav padne preko njegovog velikog dela.

Državni sekretar u Ministarstvu rada zadužen za boračka pitanja Miodrag Kapor istakao je posebnu vrednost čina kada se kao Švajcarac i poznati naučnik Rajs odlučio da dođe u Srbiju i sa Srbima prođe sve ratne strahote i o njima stručno svedoči.

On je istakao da je imamo obavezu da saborcu, prijatelju i stručnjaku Arčibaldu Rajsu obezbedimo mesto u srcu zbog svega što je učinio za srpski narod.

Podsetio je da je na Kajmakčalanu, gde je pohranjena urna sa rajsovim srcem, zapisano da je on srpski prijatelj iz najtežih dana, junak pravde, istine i prava.

Sećanje na Rudolfa Arčibalda Rajsa uveličalo je stotinak prisutnih, a čule su se i himne Švajcarske i Srbije u Topčiderskom parku.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter