Izvor: Kurir.rs
27.04.2023 u 10:44
0

NJIH JE SPASILA DIANA BUDISAVLJEVIĆ: Evo imena dece, evo imena ustaških „roditelja“

Spisak sa imenima, prezimenima, gde su i od koga rođeni, kad i iz kog logora izbavljeni zahvaljujući Diani Budisavljević, kao i u kojim su ustaškim porodicama ili institucijima završili s lažnim identitetom, nekoliko desetina srpske dece dostupan je javnosti narednih devet dana u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu.

Prvi put srpska, ali i svetska javnost može da vidi nekoliko stranica iz originalnog spiska na kom je bezmalo 5.800 imena dece koju je spasla Diana, a koji je konačno u posedu Muzeja žrtava genocida u Beogradu, iako se godinama mislilo da je nestao.

Ministar Vučević u „Dobro jutro Srbijo“ na Happy TV: „NE POSTOJI OKUPACIJA KOJE SE NISMO OSLOBODILI“

Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida, izjavio je juče da je ovaj spisak nastao u drugoj polovini 1942, nakon bitke na Kozari, a da im se za nekoliko dana od obelodanjivanja podatka javio i veliki broj ljudi s molbom za uvid u spisak, nadajući se da saznaju ko su, kako se zovu, ko su im zapravo bili roditelji i šta se dešavalo s njima u Drugom svetskom ratu.

Na dva otvorena lista papira vide se pojedini podaci o bezimenoj deci koja su spasena, ali potom i preminula usled zlostavljanja u ustaškim logorima, ali tu su i imena dece s kompletnim podacima.

– Ime i prezime deteta, procenjena ili utvrđena starosna dob, ime oca i majke, mesto rođenja, datum spasavanja iz logora i naziv logora, porodica ili institucija kojoj je dete dato na usvajanje ili u hraniteljski status navedeni su u spisku – objasnio je Ristić na konferenciji, koju je držao s direktorkom Narodnog muzeja Bojanom Borić Brešković.

Spisak je pravljen po abecednom redu prezimena, a na listovima dostupnim javnosti su mališani upisani od rednih brojeva 256 do 285, čija prezimena počinju sa D.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter