Izvor: NOVOSTI
26.12.2023 u 09:05
0

NOVA FASADA ŠTEDI ENERGIJU: Ministarstvo energetike produžilo rok za prijavu na konkurs za sanaciju fasada zgrada

ZBOG velikog interesovanja, većina lokalnih samouprava produžiće javni poziv za energetsku obnovu 500 zgrada priključenih na sisteme daljinskog grejanja. U Beogradu je novi termin za prijavu stambenih zajednica polovina januara. Reč je o projektu, koji podrazumeva sanaciju krovova i fasada, a za čiju realizaciju je Ministarstvo rudarstva i energetike, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedilo ukupno 64,5 miliona evra. Cilj je smanjenje potrošnje energije - zimi za grejanje, a leti za hlađenje.

Ukupno se 15 gradova i opština širom Srbije prijavilo na pomenuti konkurs. Kako za „Novosti“ otkriva resorna ministarka Dubravka Đedović Handanović, Pirot, Užice, Trstenik, Vranje i Pančevo zaključili su javni poziv. Preostale lokalne samouprave, među kojima su Čačak, Kragujevac, Kraljevo, Negotin, Niš, Novi Pazar, Novi sad, Valjevo i Zrenjanin, produžiće rok i do početka februara. Ova investicija dugoročno će doneti uštedu za kućni budžet, odnosno niže račune za grejanje.

POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE SVE SKUPLJE: Njiva kao investicija – za 4,5 hektara u Čortanovcima traže oko 270.000 E

– U najvećim gradovima je odziv bio bolji, dok je u manjim gradovima i opštinama interesovanje bilo manje, stoga će u većini jedinica lokalne sampuprave u kojima konkurs nije završen, rok za prijavu stambenih zajednica biti produžen – rekla je Đedović Handanović. – Projekat predviđa energetsku sanaciju fasade i krova, a glavne koristi ovog projekta tiču se prelaska na naplatu grejanja po potrošnji. Građani će sami uticati na svoju potrošnju za grejanje zimi, a biće i značajnih ušteda za hlađenje leti, zbog bolje izolacije zgrade.

Kako navodi ministarka, uštede u potrošnji energije na godišnjem nivou će biti između 25 i 30 odsto. Pored toga, vrednost nekretnine biće povećana nakon energetske sanacije objekta, a ove mere uticaće pozitivno i na vizuelni identitet grada. Građanima se godišnji računi za grejanje zbog otplate energetske sanacije neće povećavati ili će biti neznatno uvećani.

– U Beogradu je interesovanje zadovoljavajuće i s obzirom na to, javni poziv ćemo produžiti do polovine januara, kako bi što veći broj stambenih jedinica imao priliku da se prijavi. Nakon formiranja rang liste, Ministarstvo rudarstva i energetike će u saradnji sa EBRD izraditi odgovarajuću dokumentaciju, pre svega elaborate energetske efikasnosti na osnovu kojih će svaka stambena jedinica dobiti konkretnu ponudu kojom je definisana vrednost investicije, rok otplate, kao i finansijske uštede. U tom trenutku, stambene zajednice donose konačnu odluku o učešću u projektu – objašnjava Đedović Handanović.

Procenjen period otplate je procenjen na osam do 10 godina, dok celokupan trošak tehničke dokumentacije i polovinu investicije pokriva Ministarstvo rudarstva i energetike, a ostalih 50 odsto investicije pokrivaju građani kroz račune za grejanje. Preliminarna procena je da bi energetska sanacija stana od 60 kvadrata koštala građane oko 1.500 evra u periodu od 10 godina.

Prvi radovi očekuju se u martu 2025. godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter