Izvor:
08.12.2019 u 10:26
0

ODUSTANITE OD POSLEPODNEVNE ŠETNJE: Upaljen „crveni alarm“, VISOK STEPEN AEROZAGAĐENJA! (FOTO)

Oni koji su planirali da nedeljno popodne provedu u prirodi ili šetnji gradom- bolje je da odustanu, jer kako pokazuju parametri nadležnih institucija i danas smo suočeni sa izuzetno visokim stepenom aerozagađenja.

Situacija je posebno alarmatna u šest gradova u Srbiji, pa se, ako je slušati preporuke, stanovnicima Beograda, Pančeva, Smedereva, Novog Sada, Beočina, Valjeva i Niša možda najbolje da danas sa gas maskama prolaze gradom, ako baš moraju da izlaze iz svojih domova.

Već na prvi pogled kroz prozor od magle i smoga u Beogradu se ne vidi "prst pred okom", a opasne PM 10 čestice zabeležene su u ogromnom broju zbog čega se više srpskih gradova nalazi na listi najzagađenijijh na svetu.

Naime, alarmanto stanje velikog broja PM 10 čestica prisutnih u vazduhu, juče je Srbiju obojilo u ljubičastu boju, što je peti i poslednji nivo zagađenosti vazduha, a takav trend nastavlja se i danas, pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA).

Najlošiji vazduh trenutno udišu Beograđani, Pančevci, Novosađani, kao i građani Smedereva, Valjeva, a ništa bolje nije ni kod Nišlija. Naime, prema podacima mape merenja kvaliteta vazduha SEPA-e, najveće aerozagađenje zabeleženo je sinoć u ponoć u Nišu, od čak 225 PM 10 čestica! Primera radi, u to vreme u Pančevu na mernoj stanici "Starčevo" bilo je 159, a ove gradove u stopu je pratilo Smederevo sa 146 izmerenh čestica mikroprašine u vazduhu.

Jednom rečju, "crveni alarm" upaljen je na gotovo celoj teritoriji naše zemlje, te tako ni u Subotici, Užicu, Boru i Zaječaru nije ništa bolja situacija, govore podaci zvaničnog sajta merenja kvaliteta vazduha koji je ove gradove svrstao u četvrti stupanj zagađenosti.

Na sajtu "AirVisual" koji meri zagađenost vazduha u celom svetu, srpska prestonica ovog prepodneva našla se na neslavnoj listi među deset najzagađenijih vazduha, preciznije poneli smo titulu sedmog mesta, a iza nas ostali su gradovi u Kini, Indiji, Afganistanu… Da je situacija alarmanta i kod komšija, svedoče podaci sa ovog sajta, te je susedna Bugarska druga po zagađenosti, dok se Sarajevo nalazi tik iznad nas, na šestom mestu.

Izvor: Blic.rs
Foto: IranTimes/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter