Izvor:
18.06.2019 u 15:20
0

OSMACI GAĐALI JAJIMA MINISTARSTVO: Traže ukidanje završnog ispita?

Testovi za malu maturu procureli su i pre samog polaganja, zbog čega je polaganje matematike odloženo za četvrtak, te su brojni nezadovoljni osmaci u 13 časova otpočeli protest pred Ministarstvom prosvete, tražeći smenu ministra Mladena Šarčevića i ukidanje male mature.

Nakon šetnje do zgrade Vlade, a zatim i blokade Slavije, đaci su se vratili do Ministarstva, a pošto njihov zahtev da se upišu samo na osnovu uspeha iz škole nije ispunjen, najavili su još jedan skup pred Ministarstvom za sutra u 13 sati.

Đaci su iz Nemanine ulice ušli u Kneza Miloša, u kojoj je saobraćaj nekoliko minuta bio blokiran, a nakon što su krenuli ka Skupštini, normalizovan je. Od Skupštine, osmaci su ušli u Bulevar kralja Aleksandra, u kome je saobraćaj u jednom smeru trenutno blokiran.

– To je strašno, u pitanju je veliki broj dece, niko im se ne obraća, niko ih ne kontroliše, sami zaustavljaju saobraćaj, policajci su tek ponegde – kaže jedna šokirana prolaznica, zabrinuta za decu.

Incident u Nemanjinoj

Nešto pre 15 časova došlo je i do incidenta u Nemanjinoj ulici, kada je vozilo koje je pokušalo da se provuče kroz masu okupljenih, naletelo na jednu osobu.

Prema jednim izvorima, automobil je naleteo na devojčicu, a prema drugima, "zakačio" je oca jednog od đaka.

Ubrzo se pojavila i policija, a prema rečima očevidaca, u ovom incidentu niko nije povređen.

Podsetimo, mali maturanti juče su polagali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a za danas je bio zakazan ispit iz matematike, koji je otkazan, i pomeren za četvrtak, imajući u vidu da je test "procurio" i došao do đaka.

Osmaci koji si se okupili ispred ispred Ministarstva prosvete traže ukidanje male mature. Oni nose transparente poput "Nećemo prijemni" i "Kradete nam budućnost" i tvrde da su se sami organizovali.

Iako je obezbeđenje reklo okupljenima da se udalje, sve veći broj dece je nastavio da pristiže, zatim su prošetali do zgrade Vlade, i ponovo se vraćaju ka Ministarstvu.

Učenici su blokirali saobraćaj ispred Ministarstva prosvete, zgradu su gađali jajima, a zatim su pokušali i da upadnu u Ministarstvo.

Deca kažu da su skup organizovali preko društvenih mreža.

Troje dece uspelo je da uđe u Ministarstvo prosvete, kako bi, kažu pregovarali sa nadležnima.

– Zahtevamo da se ukine prijemni. Osam godina smo vredno radili za svoje ocene, roditelji nam plaćali pripremne časove za prijemni koji smo planirali. Psihički smo se pripremili za to i smatramo da je nepraverdno da cela generacija ispašta i dobije teži test zbog nekoliko dece, koji su imali odgovore – kaže jedna učenica, koja očegledno smatra da će odloženi test iz matematike biti teži nego onaj koji je trebalo da rade danas.

Na protest su počeli da dolaze i roditelji.

– Decu niko nije smeo da primi, rečeno im je da nikog nema u Ministarstvu, ni pomoćnika, ni ministra. Obezbeđenje nas je zamolilo, i izvinilo se jer im je bilo neprijatno, tražili su da napišemo neku molbu, da se to zavede – rekla je jedna majka koja je došla u Nemanjinu ulicu da podrži osmake.

– Kombinovani je sutra. Ovo je bruka i sramota, da se deci niko ne obrati. Kada su testovi provaljeni 2013. ministar je smenjen, 1995. ministar je smenjen, očekujemo ništa manje nego smenu, mi kao roditelji – izjavila je ona.

Bilo je spekulacija i da je kompromitovan kombinovani test, koji će se polagati sutra, međutim iz Ministarstva prosvete dematnuju te navode.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter