Izvor: Viktorija Samardžić
08.05.2022 u 11:13
0

PEĐA FILIPOVIĆ ZA HAPPY BSC! Ovo su GENIJALNI SAVETI kako da se rešite STRESA i koje MASAŽE su u ovo doba godine najbolje (FOTO)

Peđa Filipović je čovek koji svoje srce daje nesebično svima, širi dobrotu zaljubljenik u život, tragalac za istinom i suštinom, i plemenitost kud god da prolazi.

Dramski umetnik, muzičar, fizioterapeut, edukator i pionir u oblasti wellness-a, autor mnogobrojnih koncepata i programa masaže, autor kolekcije kozmetike i preparata… Zasluženo nosi titulu ambasadora wellness–a Srbije i Crne Gore.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Rođen je na Braču 5.maja 1966. godine. Njegova formula življenja, zdravlja i radosti je jednostavna. Čine je porodica, ljubav, spoznaja i prihvatanje sebe, baš kao i neprekidno učenje i rad na sopstvenim potencijalima.

Happy BSC ga je intervjuisao u Herceg Novom u prijatnom ambijentu jednog poznatog restorana. 

Koje vrste masaže najviše prijaju u ovo doba godine?

– Proleće je period u kome se nakon hladnog perioda godine insistira na detoksifikacijama tela i pripremama za periode vrućina koje su pred nama.  Ne samo sa aspekta fizičkog tela nego i sa aspekta kako mentalnog, tako i duhovnog. S obzirom na to da prema Kineskoj Tradicionalnoj Medicini u periodu proleća svoju maksimalnu aktivnost nose meridijani jetre i žučne kesice, masaže ispred terapeut postavljaju zadatak da Im se potpuno posveti. Pored pilingovanja tela preparatima na prirodnoj osnovi, koriśćenja kombinacija atomaterapijskih ulja za masažu individualno iskombinovanim prema individualnoj potrebi svakog klijenta, izuzetno su važna istezanja- strečinzi u procesu masaže. Energetski protok.Ći ( životne energije) u meridijanima jetre i žučne kesice izuzetno je odgovoran za kompetan ligamentarno, tetivno miśićno zglobni sistem a opet zglobovi su naše energetske kapije i treba ih oslobadjati napetosti i “ otvarati“ kako bi protok vitalne energije bio neometan i bez stagnacija. Upravo sva istezanja se primenjuju samo do granice pokretljivosti i prijatnosti koliko čovek može i nikad se ne prelazi ta granica krckanjem i naglim, grubim hvatovima. Poznata je i direktna veza zdravlja jetre i vida. Ono što upijamo očima, čime hranimo naśe suptilne nivoe ćelija u ovom periodu od posebne je važnosti. Masaža u prirodi, samomasaža u zelenom okruženju, disanje i masaža unutraśnjih organa. Poznato.je da u ovom periodu sva nezadovoljstva egzaltiraju, anksioznosti, ljutnje i besovi ( za koje je direktno vezana harmonija rada jetre i žučne kesice pa je.od posebne važnosti prepustiti se snazi i benefitima antistres masaža. Svakako je individualni pristup u svakom.periodu pa i ovom na pijedestalu rada terapeuta.

Možete li ukratko da nam kažete koja bi bila najjednostavnija i najbrža masaža koju možemo sami da primenimo kada smo pod stresom? 

– Krenimo od primarnog. Od disanja, dubokog i osvešćenog. To znači da svaki udisaj bude spajaje sa svakom svojom ćelijom, da zamislimo da nas svaki udisaj kupa iznutra, da pustimo da vazduh napuni cela pluća, śto znači i da se stomak širi i „balonira“ Dok udahnemo brojimo do 4 , zadržino vazduh u sebi 2 sekunde , osetimo gde je napetost prisutna i polako, sto sporije izdisemo vazduh brojeci do 8. Neka izdisaj bude duplo duzi od udisaja. I upravo sa tim vezbama disanja krećemo sa samomasažom. Dok udisemo podignemo ramena prema ušima, zadržimo malo i za vreme izdisaja ih vratimo u početni položaj. Lagano izgnječimo mišiće uz kičmeni stub vratnog dela a potom i ramena. Možemo koristiti i dve teniske loptice , postaviti ih na zid u visini medjulopatičnog dela, lagano se osloniti na njih i polako klizimo par santimetara gore- dole osećajući rasterećenje u ovom često jako napetom segmentu ledja. Kada osećate da se misli roje i prave nemir, polako masirajte tačku izmedju obrva “ treće oko“ u smeru kretanja kazaljke na satu a potom masirajte čelo od centra ka periferiji u par horizontalnih traka sve do slepoočnica. Posvetite posebno vreme skalpu i dubokoj masaži vlasiśta posebno se zadržavajući na osetljivm delovima.oko uśiju i na samom vrhu glave. Tapkajte jagodicama prstiju celo lice zadrzavajući se tamo gde vam najvise prija. Nadjite tačku na sredini ispod same ključne kosti, osetićete osetljivu regiju. Ukoliko postoji nervoza Ili osetljivost želuca lagana kružna masaža za vreme izdisaja na njima daće pozitivne rezultate.Samomasaža stopala kao i mišića listova takodje su važne u samomasaži. Osluškujte svoje telo. Posvetite se mestima koja su osetljiva i napeta. Pokreti koje primenjujete neka uvek budi usmereni prema srcu. Od stopala ka kolenima i kukovima, od šaka prema laktovima ka ramenima. I ne zaboravite da glavni začin samomasaže bude ljubav prema sebi.

Uskoro će 33. rodjendan vaše škole. Kad se osvrnete unazad koji trenutak vam je ostao najupečatljiviji? 

– Škola masaže Professional će 28.maja proslaviti 33.rodjendan. Neko bi rekao – Isusove godine. Upravo vodjen time ne mogu da odvojim najupečatljivije jer je svaka nosila sa sobom ogromno poverenje divnih ljudi, mojih studenata, upoznavanje fantastičnih senzibiliteta, čitanje najrazličitijih ispisanih knjiga života. Isto tako i saradnju sa dragim kolegama, saradnicima kako u Srbiji tako i celom regionu i najvažnije izgradjene mostove prijateljstva na stubovima poštovanja i medjusobne podrske. Ono što opisuje školu su ljubav, posvećenost, razmena energije, zajednički rast.

Često imate edukacije po Crnoj Gori. Kako se pripremate i prilagodjavate zemlji u kojoj držite časove i kakve utiske ćete poneti odavde?

– Održao sam edukacije u Meljinama u hotelu Lazure. Inkorporirali smo u wellness koncept ovog čarobnog hotela dva autorska tretmana – Limfnu drenažu i masažu trudnica Wellness Akademije Pedja Filipović I Medical Spa Asocijacije Crne Gore. Takodje, i u Podgorici sertifikovana je prva generacija wellness & spa terapeuta za autorizovanu masažu trudnica a učili smo I holistički Magic Face tretman. Svaka moja priprema zove se RADOST jer se u Crnoj Gori osećam već kao kod kuće prevashodno zahvaljujući mojim domaćinima i prijateljima gospodinu Vlatku Stijepoviću i studentima i kolegama koji nam daruju poverenje i masažu žive kao umetnost.  S obzirom.na to da sam dete Ex Yu nisu mi neophodne posebne pripreme a kao glavni utisak uvek ponesem puno srce i onaj ogrtač satkan od najtananijih niti duša.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter