Izvor:
17.05.2019 u 09:50
0

POČEO PROJEKAT PODRŠKA KOMISIJI ZA KONTROLU DRŽAVNE POMOĆI! Jelena Tanasković smatra da će ovo doprineti napretku Srbije!

Početak dvogodišnjeg projekta koji treba da pruži dalju podršku Vladi Srbije, a posebno institucijama za kontrolu i dodelu državne pomoći, u usklađivanju pravila i procedura u toj obasti sa pravnim tekovimama EU, obležen je danas uvodnom konferencijom u Beogradu.

Kako je rečeno, vrednost projekta je skoro milion evra, a radi se o projektu finansiranom iz sredstava EU (IPA 2014) kojim upravlja Ministastvo finansija, odnosno Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU.

Državni sekretar Ministarstva finansija Jelena Tanasković rekla je da će projekat značajno doprineti napretku Srbije u procesu pristupanja EU, te objasnila da je usklađivanje regulative sa novim pravilima o državnoj pomoći u EU prvo od šest otvorenih merila za Poglavlje 8.

Tanasković je navela i da je ministarstvo u planu rada za 2019. godinu uvrstilo izradu novog zakona o kontroli državne pomoći, što bi trebalo da približi državu unapređenju administrativnih kapaciteta, a pre svega jačanju javne potrošnje, kao i da utiče na privredni i društveni rast.

Šef operacije II Delegacije EU Štefen Hudolin rekao je da EU na različite načine pomaže Srbiji, a da ovaj projekat daje značajnu podršku u pripremi srpske administracije na putu pregovora za članstvo.

Vidimo ovaj projekat kao podršku posebno u ispunjavanju početnih merila, ali u isto vreme i u opštijem kontekstu jačanja sistema državne pomoći sa ciljem da se optimizuje korišćenje budžetskih sredstava kako bi bila efikasan instrument za podsticanje investicija, ekonomskog rasta i otvaranja radnih mesta – rekao je Hudolin.

On je dodao da se tako ostvaruje osnovni princip da državna pomoć treba da bude dodeljivana po najnižoj mogućoj ceni za građane.

Predsednik Komisije za kontrolu državne pomoći Vladimir Antonijević kaže da je vlada potvrdila punu posvećenost ispunjavanju početnih merila za Poglavlje 8 i aktivnošću na izradi novog zakona o kontroli državne pomoći i podzakonskih akata koji će voditi ka punoj usaglašenosti sa pravilima EU.

Projekat je počeo u februaru ove godine i trajaće do februara 2021.

U okviru projekta će stručnjaci za pitanja državne pomoći iz Srbije razmenjivati iskustva sa najrelevantnijim ekspertima iz EU.

Prvi put će biti organizovana obuka za sve 174 jedinice lokalne samouprave u oblasti državne pomoći i biće izrađen novi inventar šema državne pomoći, kao i priručnici za primenu pravila.

U više gradova u Srbiji biće organizovano 12 treninga o pravilima i procedurama kontrole državne pomoći.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter