Izvor:
22.11.2017 u 18:25
0

Presuda Haškog tribunala: General Ratko Mladić osuđen na doživotnu robiju!

Nekadašnji general vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen je na doživotnu robiju.

Sudije Haškog tribunala oslobodile su mladića osgovornosti u samo jednoj tački optužnice, dok je po svim drugim proglašen krivim.

– Zločini koji su počinjeni spadaju u najstrašnije poznate čovečanstvu – a u njih spadaju i genocid i istrebljenje. Odbrana se pozivala na različite faktore, na njegove dobre namere, dobar karakter, slabo zdravlje, poodmaklo doba, mentalno stanje. Veće smatra da ti faktori imaju malu ili nikakvu težinu", rekao je predsedavajući sudskog veća Alfons Ori.

Bivši komandant VRS nije u sudnici dočekao izricanje kazne, pošto je izbačen iz sudnice jer je nakon duže pauze zbog toga što mu je pozlilo, vikao u sudnici.

Haški tribunal je ovom presudom okončao rad, a iako i odbrana i tužilaštvo imaju pravo žalbe, o njima će odlučivati drugi sud.

Sudija Alfons Ori je posle oko dva sata u sudnici i skoro jednočasovne pazue, pročitao presudu koja Mladića oslobađa krivice po prvoj tački optužnice koja ga je teretila za genocid u šest drugih opština u BiH.

Po preostalih 10 tačaka optužnice Mladić je proglašen krivim. Osuđen je za genocid u Srebrenici, kao i za zločine protiv čovečnosti u 15 bosanskih opština: progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje. Tribunal je utvrdio Mladićevu krivicu i po četiri tačke optužnice za kršenje zakona i običaja rata: ubistva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca.

Presuda protiv ratnog komandanta VRS je u ovom predmetu napisana pre nekoliko dana, a pročitao ju je predsedavajući sudija Alfons Ori, nakon čitanja zaključaka veća po pitanju 11 tačaka optužnice.

Podsetimo, presuda je izrečena nakon tri i po godine suđenja i još godinu dana većanja.

happytv.rs/b92.net
Foto: TBU NEWS/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter