Izvor:
12.05.2017 u 16:38
0

PREVREMENI IZBORI U AUSTRIJI?

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc, koji bi trebalo da preuzme vodstvo Narodne partije Austrije (OVP), izjasnio se danas za raskidanje koalicije sa Socijaldemokratskom strankom (SPO) i raspisivanje prevremenih izbora u Austriji.

Kurc, koji važi za glavnog kandidata za preuzimanje mesta lidera OVP nakon što je odluku od podnošenju ostavke na to mesto doneo Rajnhold Miterlener, održao je konferenciju na štampu na kojoj je jasno kazao da ne smatra da ova vlada može raditi u korist građana.

„Ja nisam šef OVP i zato ne mogu da govorim u ime stranke, već u moje lično ime. Znate da sam uvek bio za jasne stavove i da radim ono što smatram ispravnim, nezavisno da li je to popularno ili ne“, naglasio je on.

Kurc je kazao da je pokušavao da deluje u oblasti integracije stranaca, zatvaranju balkanske rute, kao i da je poznat njegov stav u vezi Turske, i da će nastaviti da bude veran svom dosadašnjem stilu.

Ukazao je da je poznato da postoji ponuda izrečena njemu da se nastavi vlada, da se, kako ističe, samo zamene neke "glave" i nastavi kao da se ništa nije dogodilo.

"Međutim, verujem da bi za samo par dana, ili najkasnije nedela bili ponovo tamo gde smo sada, a to je postizanje miimalnih kompromisa koji zemlju ne bi promenili i bili bi suočeni sa stalnom predizbornom kampanjom", objasnio je Kurc.

On je izrazio uverenje da svako ko se bavi politikom u Austriji želi da menja zemlju i da je uveren da treba prepustiti građanima da odluče u kom će se pravcu razvijati zemlja.

Rekao je da je svestan da nije popularno preuzeti krivicu na sebe za raspisivane prevremneih izbora, ali da je mišljenja da treba da ostane veran svojoj težnji da bude jasan u iznošenju stava.

"Verujem da su prevremeni izbori pravi put za promene u Austriji, i da treba prekinuti nastavak neprestane predizborne kampanje koja se vodi", podvukao je Kurc.

Kada je reč o OVP, poručuje da nezavisno od toga ko će preuzeti stranku jasno da ne može ostati u partiji stanje kakvo je sada.

"Moderna politička snaga mora dozvoliti najbolje glave, bez obzira na partijsku knjižicu ili iz koje su pokrajine. Onaj ko preuzme stranku mora imati mogućnsot da donosi personalne odluke i odluku o smeru", podvukao je on.

Kurc je istakao da će odluka o šefu OVP biti doneta u nedelju.

Inače, predsednici pokrajina iz redova OVP, koji važe za najvažnije "glave“ u stranci, doneli su u četvrtak odluku da se na mesto lidera postavi Kurc, i pristali su na njegove „zahteve“, čime je gotovo jasno da će najmlađi član vlade preuzeti novu dužnost vođenja jedne od najuticajnije stranke u zemlji.

Istraživanja javnog mnjenja već duže prate opciju OVP sa Kurcom i OVP sa drugim vođom.

Samo OVP sa Kurcom ima šanse da na izborima postane najsnažnija stranka u zemlji, a u slučaju da je neko drugi vodi, tro jest dosadašnjis sef Miterlener, stranka bi bila tek na trećoj poziciji uz pobedu Slobodarske partije (FPO) i drugo mesto SPO.

Kurc uz to je otvoren za saradnju sa svim strankama, tako da se ne bi ograničio samo na saradnju sa SPO.

Austrijski kancelar i lider SPO trenutno vodi razgovore sa opozicijom, a mediji tvrde da pokušava da izbori manjinsku vladu, što je negirao.

Ukoliko Kurc u nedelju bude izabran na mesto šefa OVP jasno je da će Austrija ostati bez vlade SPO-OVP i da će birači, najverovatnije na jesen, godinu dana pre isteka mandata, morati na birališta.

Izvor: tanjug.rs
Foto: wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter