Izvor: Tanjug
25.10.2023 u 18:53
0

PUNOMOĆNICI ŽRTAVA U RIBNIKARU: Vlada hitno da podnese dopunu zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama

Punomoćnici u ime porodica ubijenih, ranjenih i preživelih u masakru u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar 3. maja, podneli su zahtev Vladi Srbije, kao ovlašćenom predlagaču, da po hitnom postupku podnese predlog Zakona o dopuni Zakona o zaštiti lica sa menatlnim smetnjama Skupštini na usvajanje, imajući u vidu da će ona biti raspuštena 2. novembra, s obzirom da je predsednik Aleksandar Vučić najavio vanredne parlamentarne izbore za 17. decembar

„Dana 9. avgusta 2023. završena je javna rasprava o Nacrtu zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama koji je pripremilo Ministarstvo zdravlja“, navodi se u saopštenju punomoćnika, advokata Stefana B. Radivojevića.Dodaje se da je 23. oktobra predsednik Skupštine Vladimir Orlić sazvao prvu sednicu drugog redovnog zasedanja u 2023. godini.

SVETOGRĐE KURTIJEVE VLASTI: Eparhija -Duboko smo zaprepašćeni skrnavljenjem pravoslavnog groblja na KiM

„Uprkos čvrstim garancijama datim od strane ovlašćenih predstanika države, vas lično, vašeg savetnika gospodina Mladena Bašića, ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović, ministra za javna ulaganja Marka Blagojevića, državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja Mirsada Đerleka, savetnika ministarke zdravlja Nemanje Nedeljkovića i drugih, Zakon o dopuni Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama nije predložen Narodnoj skupštini od strane Vlade Srbije na usvajanje“, navodi se u saopštenju.

Nacrt Zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, između ostalog, predviđao je da se u psihijatrijskim ustanovama osnuju odeljenja zatvorenog tipa u kojima će biti smeštena deca koja su počinila krivična dela u vreme kada nisu mogla krivično da odgovaraju. Dopune Zakona predviđaju i da zadržavanje može biti bez pristanka i bez vremenskog ograničenja uz odluku nadležnog suda.

Ministarstvo zdravlja je u obrazloženju dopuna Zakona navelo da je cilj da se oblast mentalnog zdravlja uredi na potpuniji način u delu koji se odnosi na dijagnostiku i lečenje dece koja ne podležu krivičnoj odgovornosti, a koja su ispoljila ponašanje i radnje u kojima su obeležja najtežih krivičnih dela.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter