Izvor: Tanjug
25.10.2023 u 16:20
0

SVETOGRĐE KURTIJEVE VLASTI: Eparhija -Duboko smo zaprepašćeni skrnavljenjem pravoslavnog groblja na KiM

Eparhija raško-prizrenska saopštila je danas da je sa dubokim zaprepašćenjem primila vest o još jednom skrnavljenju pravoslavnog groblja na području Kosova i Metohije.

„Reč je o starom groblju u Kosovskoj Mitrovici, većinski srpskoj opštini gde opštinsku vlast od maja ove godine drže kosovski Albanci.

ŽENE PREDNJAČE U OBRAZOVANJU: Na fakultetima u Srbiji zaposleno 53 odsto žena

Ovoga puta, ne samo da se radi o urbanom području, već su i građevinska firma i lice koje ih je angažovalo bez ikakvog straha od posledica izvodili radove preko grobalja, ne osvrćući se čak ni na ljudske kosti koje su mašine iskopavale iz zemlje“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da nekažnjeno skrnavljenje grobova pravoslavnih vernika na KiM traje intenzivno poslednje 24 godine, kao i da slike vandalizovanih grobalja i skrnavljenih grobova nisu samo odgovornost pojedinaca jer prištinske institucije, kako se ističe, svojim ponašanjem podstiču ovakve radikalne elemente u kosovskom društvu

. Iz Eparhije navode da izostanak jasne i nedvosmislene osude u društvu šalje poruku da je takvo ponašanje prihvatljivo, ili čak i poželjno. „U vremenu kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova za jedan dan proteralo igumana manastira Devina Voda Fotija, kada ministri u kosovskoj vladi po ko zna koji put ponavljaju dokazano lažne optužbe na račun Crkve, slike kostiju i nadgrobnih spomenika preko kojih bez ikakvog straha prelaze kamioni radi izgradnje puta, upotpunjavaju opštu sliku stanja u kom se srpski narod i Srpska Pravoslavna crkva nalaze.

Ovakvo ponašanje jasno pokazuje da je reč o namernoj kriminalizaciji i proterivanju Srba i Srpske Pravoslavne crkve i zatiranju tragova njihovog vekovnog postojanja na ovim prostorima“, ističe se u saopštenju. Navodi se da je svih ovih godina Srpska pravoslavna crkva ta koje je pozivala na pomirenje i vladavinu prava i zakona, kao i da je SPC među prvima osudila i nedavno nasilje 24. septembra, „ne samo zato što je bio ugrožen jedan manastir, monasi i poklonici, već zato što nasilje bilo koje vrste i sa bilo koje strane ne sme da bude put ka rešavanju problema“.

Iz Eparhije raško-prizrenske su pozvali međunarodnu zajednicu da iskoristi svoj uticaj kako bi došlo do hitne deeskalacije situacije. „Mišljenja smo da nas upravo ovakve situacije i problemi podsećaju na važnost smirivanja tenzija i potrebe iskrenog dijaloga, koji bi doveo do poboljšanja opšte situacije i života građana“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je sada „i više nego potrebno“ raditi na zaštiti srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve i njenog kulturnog i verskog nasleđa. „Nepravedno i diskriminatorno ponašanje kosovskih institucija, uz korišćenje lažnih optužbi i jezika mržnje, koje vodi otvorenom progonu na etičkoj i verskoj osnovi, treba da prestane jer onemogućava rešavanje pitanja dijalogom i uspostavljanje normalnog života za sve građane jednako“, zaključuju iz Eparhije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter