Izvor: Tanjug
02.12.2023 u 22:30
0

ZVANIČNA POTVRDA EPARHIJE: Eparhija potvrdila da je spomenik vojnicima vraćen na svoje mesto

Eparhija raško-prizrenska potvrdila je večeras da je spomenik srpskim vojnicima stradalim u ratovima od 1912. do 1918. vraćen na mesto gde se nalazio pre izmeštanja u spomen parku na prištinskom pravoslavnom groblju. U prisustvu predstavnika francuske ambasade i uz koordinaciju sa Eparhijom raško-prizrenskom, spomenik su danas vratili radnici Komunalnog preduzeća, navodi se dalje u saopštenju Eparhije.

LAVROV TVRDI, A SLUTIMO I MI: Srbija neće otvoriti nijedno novo poglavlje u pregovorima s EU, ako ne uvede sankcije Rusiji

Bela spomen ploča podignuta u slavu srpskih junaka postradalih u periodu Balkanskih i Prvog svetskog rata, od 1912. do 1918, na kojoj piše “Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912 – 1918“, bila je pomerena sa donje, bočne strane spomen parka. „Izmeštanje spomen ploče obavljeno je uoči ovogodišnjeg Dana pobede 11. novembra bez znanja Crkve i srpske zajednice, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo u javnosti. Moleći se za pokoj junaka iz Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, blagodarimo Gospodu što je ploča vraćena na mesto gde je ranije stajala i gde leže kosti srpskih boraca“, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Do izmeštanja spomenika borcima iz Balkanskih i Prvog svetskog rata došlo je na inicijativu ambasada Francuske i Nemačke u Prištini, uoči obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembra. Tada je na mesto spomenika srpskim ratnicima postavljena ploča sa napisom na francuskom, srpskom i albanskom: „Francuskim vojnicima palim na Kosovu“. Izmeštanje spomenika urađeno je na inicijativu ambasada Francuske i Nemačke u Prištini, potvrđeno je iz njihovih diplomatskih predstavništava nakon osuda i reakcije srpske javnosti i institucija. Izmeštanje je sprovedeno bez znanja Eparhije raško-prizrenske SPC, koja je takođe oštro osudila taj postupak.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter