Izvor: BSC Happy
25.10.2023 u 15:03
0

ŽENE PREDNJAČE U OBRAZOVANJU: Na fakultetima u Srbiji zaposleno 53 odsto žena

Na fakultetima je zaposleno 53 odsto žena, a u naučnim institutima više od 60 odsto, rekla je ministarka nauke, tehnološko razvoja i inovacija Jelena Begović.

Ona je novinarima, povodom društvenog dijaloga „Uključivanje žena i devojaka u tehnološke i društvene inovacije – izazovi u razvoju institucionalnog otkriva“, ocenila da su žene u nauci i na visokim položajima.

NARODNA BANKA SRBIJE IZDALA VAŽNO SAOPŠTENJE: Ova odluka danas važi za sve građane

Prema njenim rečima, na Beogradskom univerzitetu od 11 naučnih instituta devet na čelu ima ženu naučnicu.

„Treba da radimo na prisutnu u okviru inovacionog ekosistema, pre svega preduzetništva“, naglasila je Begović. Istakla je da je po zastupljenosti žena u nauci Srbija iznad evropskog proseka, koji je 33 odsto.

„Želimo da imamo društvo u kom nećemo pričati o ravnopravnosti, već da imamo društvo koje na najprirodniji način tretira polove“, poručila je Begović. Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov rekao je da je rodna ravnopravnost postavljena visoko na agendi Vlade Srbije.

Ukazao je na to da su već doneseni ključni strateški dokumenti, koji ta pitanja detaljnije razrađuju i pred nas stavljaju kreiranje konkretnih mera.

„Područje nauke je jedno od svetlijih područja kad je u pitanju rodna ravnopravnost – procenti su iznad proseka u odnosu na razvijeni deo sveta i to treba negovati“, ocenio je Žigmanov.

Ipak, kada je reč o registraciji patenata, podnosioci zahteva za patentiranje su primarno muškarci. Marjana Brkić iz Centra za promociju nauke rekla je da svakom pojedincu treba pružiti priliku da ispolji svoje ideje i realizuje ih i tako doprinese budućnosti.

„Trudimo se da pružimo prostor kroz komunikacije kanale našeg centra“, poručila je Brkić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter