Izvor:
07.06.2019 u 14:01
0

RATNE MORNARICE SAD I RUSIJE U SUKOBU: Međunarodno pomorsko pravo zahteva od brodova da održavaju sigurnu udaljenost!

Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država i Rusije su u sukobu oko sudara u Pacifiku, a svaka strana okrivljuje drugu.

Ovaj najnoviji incident dogodio se samo nekoliko dana nakon što je američka mornarica optužila Rusiju da je presrela američki avion i zbog napetosti sa Moskvom u širokom spektru geopolitičkih pitanja.

Prošlog meseca, državni sekretar Majk Pompeo upoznao je ruskog predsednika Vladimira Putina u gradskom naselju Soči, gde je upozorio Rusiju da se meša u američke izbore, zauzimajući jaču javnu liniju od predsednika Donalda Trampa o tom pitanju.

Američki vođeni raketni krstaš putovao je ravnom linijom i pokušavao je povratiti svoj helikopter kada se incident dogodio

– Smatramo da su postupci Rusije tokom ove interakcije nesigurni i neprofesionalni – rekao je Dos.

Američkom računu osporava ruska pacifička flota, koja je tvrdila da je američki brod pokrenuo taj incident.

Američka mornarica izjavila je da se incident dogodio u Filipinskom moru, dok je ruski izveštaj rekao da se to dogodilo u Istočno kineskom moru.

Granica između dva vodena tela su ostrva Senakaku južno od Japana i istočno od Tajvana.

– Incident se dogodio u međunarodnim vodama i neuobičajeno daleko od Rusije – rekao je Karl Šuster.

– Rusi normalno uznemiravaju naše brodove kada rade u vodama za koje Rusi smatraju da su u njihovoj sferi uticaja (Crno more, Baretsovo more i vode izvan Validvostoka) – rekao je Šuster.

– Putin je očigledno naredio ruskoj mornarici da vrši pritisak na USN kad god postoje mogućnosti. Možda je to pokazatelj političke podrške Kini dok je Ksi u Moskvi, ali je verovatnije da će signalizirati da je Rusija spremna da izazove američu dominaciju u svetu – rekao je on.

Međunarodno pomorsko pravo zahteva od brodova da održavaju sigurnu udaljenost.

Takođe zahteva da mornarice ne ometaju drugi brod koji obavlja letačke operacije.

Sjedinjene Američke Države su optužile Rusiju da je tri puta presrela američki avion koji leti u međunarodnom zračnom prostoru iznad Sredozemnog mora za manje od tri sata.

– Druga od tri interakcije bila je odlučena da bude nesigurna zbog toga što je ruski avion prolazio brzom brzinom direktno ispred aviona misije, što je naše pilote i posadu stavljalo u opasnost – rekla je američka mornarica.

Ruska vojska osporila je karakterizaciju intercepta američke mornarice kao nesigurne.

– Svi letovi ruskih aviona izvršeni su u skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora – izjavilo je Rusko ministarstvo odbrane.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter