Izvor:
27.11.2019 u 11:58
0

REŠENJE JE U PREVENCIJI: Postoji seizmička opasnost u Srbiji, ali se možemo zaštititi! (VIDEO)

Zemljotres jačine 6,4 stepena Rihtera koji je potresao Albaniju osetio se na celoj teritoriji Srbije, ali za sada nije registrovana šteta, navedeno je u Republičkom seizmološkom zavodu.

Gostujući na Hepi televiziji, zamenik direktora Republilčkog seizmološkog zavoda Srbije Branko Dragičević je istakao da se zemljotres naročito osetio na teritoriji Kosova i Metohije.

U proteklih sto godina u Albaniji je oko 35 000 objekata srušeno, onesposobljeno za život, oko 400 nastradalih u tom periodu. Apsurdno je da u današnje vreme i budućnosti, iako je ta seizmička opasnost stalna, mi se susrećemo sa pojavom povećanog seizmičkog rizika. – rekao je Dragičević i dodao:

Nije retko da rojevi zemljotresa prethode glavnom zemljotresu ali to ne može da bude pravilo. –

Zamenik direktora Republilčkog seizmološkog zavoda napominje da u Srbiji postoji opasnost koja je na nižem nivou u odnosu na region, ali da načini zaštite postoje i da je ključ rešenja u prevenciji.

Naša trusna područja jesu u opasnosti isto kao sto je bilo juče i prekjuče. Mi imamo svoju seizmičku opasnost koja je na nižem nivou, nego kao što je u regionu, ali ovde viđamo nešto već viđeno i nešto što će se nažalost ponovo događati na ovim prostorima i u širem regionu, objekti koji nisu seizmički obezbeđeni. To je ono što nam govori da se možemo zaštiti od zemljotresa. – rekao je Branko i istakao:

Najefikasniji način zaštite jesu inženjerske aktivnosti, bilo da se radi o aseizmičkoj gradnji, o prostornom planiranju, edukacija stanovništva, rad na pripremljenosti stanovništva, reagovanje u vanrednim situacijama može u ovom trenutku samo da umanji broj nastradalih, ali prevencija nekoliko godina pre događanja snažnog zemljotresa mora da postoji. – zaključio je on.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter