Izvor: happybsc
30.01.2024 u 18:19
0

SAOSEĆANJE U ZAJEDNIČKOM BOLU: Porodice stradalih u selima oko Mladenovca odale poštu stradalima u OŠ Vladislav Ribnikar

Meseci prolaze, bol ne jenjava, bol koja će zauvek biti u srcima roditelja, i porodica nastradilih. Tog trećeg maja sve je stalo, a samo dan nakon nezapamćene tragedije Srbiju je pogodila još jedna. U selima oko Mladenovca kada smo svi oplakivali samo dan tog četvrtog maja kao grom pogodio nas je još jedan masakr, porodice su zavijene u crno. Uroš Blažić ubio je još devetoro.

 Zaborava nema, rane su duboke, još sveže i bolne, a odgovornost svih kao pojedinaca i društva u celini ogromna da se tako nešto nikada više ne desi

Tragedije u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u selima Dubona i Malo Orašje u okolini Mladenovca u crno su zavile   19 porodica, ranile fizički ili traumatizovale neodređen broj. Ostavile su i neočekivan, šokantan ožiljak na životima građana cele Srbije. Do 3. i 4. maja mislili smo da se takve tragedije događaju nekom drugom, daleko od nas. Stvarnost nas je, nažalost, neočekivano demantovala. 

Danas kada je sud u Smederevu potvrdio optužmicu protiv Uroša Blažića i kada je u toku suđenje roditeljima dečaka ubice KK, u danu  kada bi Angelina Aćimović napunila 15 godina. Porodice stradalih u Mladenovcu tiho i bez pompe posetile su mesto stradanja desetro, OŠ Vladislav Ribnikar, pokazujujući da dele zajedničku bol. Porodice u su položile cveće i vence i upalile  sveće za stradle školi .

happytv

Iako su radne grupe za pomoć žrtvama uradile mnogo, stiče se utisak da je nedovoljno, jer rane na srcima roditelja i porodica još su previše duboke. Saošptenje te radne grupe navodi, školama, kao institucijama koje su u tragičnim događajima iz maja 2023. bile direktno pogođene traumom, neophodna je pomoć i podrška da ponovo uspostave svoje osnovne funkcije – da postanu mesta sigurnosti, učenja, vaspitavanja i druženja sa vršnjacima.

Iako je svaka podrška pomoć  dobrodošla,  ove porodice se osećaju izigirano i ostavljeno same u svom bolu, i zbog svega toga i dele najdublje i najiskrenije ,međusobno saosećanje koje ih zauvek povezuje.

Uz to najdublje međusobno razumevanje i saučestvovanje u boli, koja je postala i zajednička, saradnja u zajedničko zajedničkoj
borbi za dostojno sećanje na najmilije, uz zalaganje da se ovakvi zločini ne ponavljaju, da zločinci ne samo dobiju maksimalne kazne, već i nikada više ne dobiju mogućnost da ponove zločine koje su tog maja Srbiju zavile u crno.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter