Izvor: Kurir
01.02.2024 u 09:42
0

SMESTILI SU JE U SOBU SA ZARAŽENIM DETETOM I UBRZO JE PREMINULA! Ispovest majke čija je ćerka stradala zbog nemarnosti

Ćerka Dragane Petrović, preminula je četvrtog aprila 2018. godine u Kliničkom centru Kragujevac nakon što se zarazila u bolnici od deteta koje je bilo pozitivno na morbile.

Mala Nađa nije bila vakcinisana jer nije smela da primi vakcinu zbog autoimune bolesti, ali drugo dete je kaže moralo biti vakcinisano. Takođe, lekari KC Kragujevac ispoljili su veliku nemarnost jer su devojčicu smetili u sobu sa zaraženim pacijentom.

– Epidemija morbila je povezana sa detetom koje je bilo pozitivno na morbile. Bila je smeštena u istoj sobi i, nažalost, zarazila se jer nije bila vakcinisana. Ona je brzo pokazala simptome, otprilike deset dana nakon prvih simptoma završila je na intenzivnoj nezi. Bila je intubirana i na respiratoru. Borba za život trajala je od januara do aprila, kada je nažalost preminula – rekla je Dragana.

Odgovornosi vidi u nemarnosti bolničkog osoblja, ali i roditelja:

– U meni se javio bes. Ja sam se istog dana žalila i tražila premaštaj, jer sam negde u dubini duše znala šta će se desiti. Ono što sam pomislila, što mi je tada prošlo kroz glavu, nažalost se i dogodilo. Bolnica snosi odgovornosta postupak protiv nje još uvek traje. Zašto je dete smešteno u sobu sa pacijentom koji je bio pozitivan na morbile, znajući da nije bilo vakcinisano?

– S druge strane, odgovornost je i na roditeljima koji su mogli da vakcinišu svoju decu, ali nisu, čime su ugrozili decu koja ne mogu biti vakcinisana. Dobili smo slučaj protiv bolnice na prvostepenom sudu i sada samo čekamo odluku apelacionog suda. Važno je informisati se kod stručnjaka, koji su završili obrazovanje za to. Internet je korisna, ali i opasna stvar. Kada su u pitanju vakcine, primetila sam da roditelje plaše informacije koje pročitaju. Apelujem da se informišu isključivo kod ljudi koji su završili škole za to, kao što su pedijatri, imunolozi i epidemiolozi. Nemojte tražiti mišljenja drugih majki na Fejsbuku o tome da li treba vakcinisati svoju decu ili ne. Takođe, nemojte se oslanjati na razne nadzorne lekare, neću ih sada imenovati.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter