Izvor: Telegraf.rs
18.12.2020 u 01:20
0

SRBIJA ISPUNJAVA SVE USLOVE: Za 30 dana serijska proizvodnja vakcine protiv Kovida 19?

Ako Srbija prihvati da u saradnji sa Rusima ovde pravi njihovu vakcinu protiv korona virusa Sputnjik-V, već za 30 dana ili neki dan više mogla bi da pokrene serijsku proizvodnju.

PROČITAJTE JOŠ

VREME DANAS: Maglovito, hladno, i tmurno, ali ponesite i kišobran

HOROSKOP ZA 18. DECEMBAR: Dan za uspeh, iskoristite to

NA NEBU ĆE ZASJATI BOŽIĆNA ZVEZDA: 21. decembra se očekuje predivan fenomen

Ovo poručuje doktorka Ana Gligić, naš čuveni virusolog svetskog glasa koja je pobedila variolu veru u našoj zemlji. Kako kaže, Srbija ima sve potrebne kapacitete i što je najvažnije, stručnjake za masovnu izradu vakcina na Instituta za virusologiju, serume i vakcine „Torlak“.

Sjajni i Kinezi

– Pre svega, potrebno je da država definiše da li to želi i shodno tome da usvoji strategiju. Potom se bira troje virusologa koji se na mesec dana šalju na edukaciju u Rusiju, a zatim se uz podršku troje ruskih stručnjaka koji bi došli u našu zemlju i naravno, potreban materijal započinje s proizvodnjom – objasnila je dr Gligić. Količina vakcine koju bi Srbija mogla da proizvodi meri se u milionima komada i zavisi od sirovina i potreba.

– Za tačne kapacitete „Torlaka“ morate da pitate direktorku ovog instituta, ali iz ranijeg iskustva znam da bismo mogli ne samo da izrađujemo vakcinu za potrebe naših građana već i za izvoz. Nijedna država, pa ni naša, ne započinje proizvodnju vakcina samo za sopstvene potrebe jer je to neisplativo, već da bi izvozila i zaradila – dodaje sagovornica i podseća da smo nekada „Torlakovu“ polio vakcinu izvozili u 30 zemalja sveta.

Dr Gligić je govorila i o kineskim vakcinama.

Ural još bolji

– Ljudi su nepoverljivi prema kineskim vakcinama, ali ja sam bila u njihovom istraživačkom centru i mogu samo reći da su među najboljima na svetu – rekla je dr Gligić.

Na pitanje s problemima s transportom i čuvanjem „Fajzerove“ vakcine, koja mora da bude na minus 70 stepeni, ona je naglasila da postoji i druga važna činjenica.

– Osnovno pravilo kod ovakvih vakcina jeste da se pacijentu mora ubrizgati najkasnije pola sata nakon otvaranja bočice, u protivnom, vakcina gubi svojstva. To ne znači da ova vakcina nije sigurna, prosto je tako dizajnirana – pojasnila je dr Gligić.

– Iako su već patentirali nekoliko vakcina protiv COVID-19. Rusi nastavljaju s istraživanjem. kako sam pročitala u stručnoj literaturi, oni su na dobrom putu da naprave vakcinu Ural, koja bi štitila ljude protiv svih korona virusa, što bi bilo revoluciono otkriće – zaključila je dr Gligić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter