Izvor:
21.02.2017 u 17:11
0

Srbija u problemu? ALBANSKI PENZIONERI SA KOSOVA TRAŽE 2 MILIJARDE EVRA!

Predsednik Saveza penzionera Kosova Šaban Kajtazi zatražio je od Komiteta Saveta Evrope da obaveže Srbiju da Albancima sa KiM izmiri zaostale penzije.

Predstavnici albanskih penzionera na Kosmetu ponovo su zatražili od kosovskih vlasti i međunarodne zajednice da izvrše pritisak na Srbiju kako bi rešila pitanje kompenzacije penzija.

Predsednik Saveza penzionera Kosova Šaban Kajtazi zatražio je od Komiteta Saveta Evrope da obaveže Srbiju da Albancima sa KiM izmiri zaostale penzije. Oni tvrde da im Srbija duguje čak dve milijarde evra.

Nenad Rašić, nekadašnji ministar u kosovskom ministarstvu za rad i socijalno staranje, kaže da se zahtevi za penzije odnose na one koji su radili u preduzećima u centralnoj Srbiji ili u srpskim preduzećima na Kosovu do 1999. godine.

Neki od tih zahteva su opravdani, ali svakako ne u onolikom broju koji oni prijavljuju. Prema njegovim saznanjima do 1999. godine njihov broj bio je oko 99.000, ali se s vremenom drastično smanjio i sada je oko 20.000. Albanci, ipak, tvrde da zahteva za penzije iz Srbije ima oko 50.000.

Prema saznanjima Novosti neki Albanci koji smatraju da imaju pravo na penziju podnose zahteve srpskim advokatima na KiM.

Albanci uglavnom ne prihvataju način na koji bi mogli da ostvare primanja iz Srbije. Većina njih ne želi ili ne poseduje srpska dokumenta – kaže Rašić.

U Ministarstvu za rad u Beogradu kažu da je isplata penzija obustavljena 1999. godine po dolasku međunarodnih snaga.

Od tada je sva dokumentacija nedostupna Fondu. U Pokrajini je uspostavljen paralelni penzijski sistem. Pravo na osnovnu penziju KiM na teret budžeta Kosova imaju svi koji su navršili 65 godina, s tim da se ona uvećava za sve penzionere koji su 15 godina bili osiguranici prethodnog fonda – kažu u Ministarstvu za rad i dodaju da je po donošenju presude Evropskog suda u Strazburu 17. aprila 2012. godine, obezbeđeno svim ranijim korisnicima penzija sa teritorije KiM da podnesu zahtev za ponovnu uspotavu isplate.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/ExpresportalSrb

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter