Izvor:
11.09.2019 u 09:41
0

SRBIJA ZABRANJUJE MALOLETNIČKE BRAKOVE: Predviđene krivične sankcije!

Srbija će zabraniti maloletničke brakove.

Najnovijim izmenama i dopunama Porodičnog zakona ukidaju se dečiji brakovi i Srbiji, a za roditelje koji dogovaraju i ugovaraju te brakove biće predviđene krivične sankcije.

Krivične sankcije biće predviđene i za punoletne osobe ukoliko počnu zajednički život sa maloletnikom, rekao je posebni savetnik ministra za rad Dragan Vulević.

– Svesni smo da izmene zakona neće sprečiti ovu pojavu, ali moram da naglasim da če biti predviđene krivične sankcije za roditelje koji dozvoljavaju ili ugovaraju ovakve brakove, ali i za punoletne osobe ukoliko počnu zajednički život sa maloletnikom– rekao je Vulević.

Naveo je da se u Srbiji svake godine sklopi oko 2.000 brakova, a da je postojeći zakon mnogim roditeljima "nudio alibi za prodaju dece", te je, kako je rekao, "odlučeno da se toj pojavi stane na put".

– Po slovu postojećeg zakona, dete strarije od 16 godina može stupiti u brak na osnovu odluke suda u vanparničnom postupku, uz dostavljeno mišljenje centra za socijalni rad o dostignutoj psiho-fizičkoj spremnosti. Izmenama zakona se ta mogućnost ukida i brak će ubuduće moći da sklope samo punoletne osobe– navodi Vulević.

Izvor: Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter