Izvor: Kosovo online
14.01.2024 u 08:52
0

MIR I VESELJE: Srpska Nova godina u Gračanici dočekana uz vatromet i muziku

Uz vatromet, vola na ražnju, kuvanu rakiju i vino, ali i dobru zabavu u Gračanici je tradicionalno dočekana Nova godina po julijanskom kalendaru.

Hladno vreme i niske temperature nisu sprečile meštane centralnog Kosova da pravoslavnu Novu godinu, tradicinalno, dočekaju na Trgu oslobodilaca u Gračanici.

Građani su uživali uz Di džej Aresa, lokalni bend „Večita dilema“, a gosti večeri bili su Sloba Vasić i Lena Čolak.

Među onima koji su se veseili bio je i Dimitrije Obrenović, koji se nedavno u Gračanicu doselio iz Kraljeva. Svojim komšijama poželeo je sve najlepše.

„Drago mu je što sam ovde. Prvi put dočekujem pravoslavnu Novu godinu u Gračanici i zaista je peredivno“, kazao je Obrenović.

Da svima na svetu bude bolje – poželeo je Sebastijan Šerifović, dok je želja Ljubiše Živića iz Plemetine kod Vučirtna – da na Kosovu bude slobode i mira.

„Lepa je atmosfera i daće Bog da ovako bude svake godine i da osetimo slobodu i radost. Ovo je lepo i ne viđa se često“, kazao je Živić.

Najzabavnije je bilo najmlađima, koji su sa nestrpljenjem čekali da njihovo pismo Deda Mrazu bude izvučeno, kako bi ih on, sa poklonima, sutradan posetio.

U ponoć je vatromet obasjao nebo iznad Gračanice, čime je dočekana pravoslavna, ili kako se obično u narodu naziva, srpska Nova godina.

Pokrovitelj i organizator dočeka je Opština Gračanica u saradnji sa NVO “Gračanička omladinska inicijativa”, a promoter događaja Turistička organizacija Gračanice.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter