Izvor: TANJUG
17.09.2023 u 09:02
0

SRPSKI MIGOVI DEMONSTRIRALI MOĆ: Avioni Vojske Srbije na aeromitingu u Skoplju

Pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije učestvovali su na aeromitingu na aerodromu „Stenkovec“ kod Skoplja u Severnoj Makedoniji.

Aeromiting je juče organizovao aeroklub „Skoplje“ povodom obeležavanja 100 godina od osnivanja kluba i 100 godina postojanja avijacije u toj zemlji, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vođa delegacije naših vazduhoplovaca načelnik štaba Komande RV i PVO brigadni general Gordan Pavlović istakao je da su ovakve manifestacije sjajna prilika da se naši piloti, tehničari i tehnika predstave na jednom međunarodnom događaju koji okuplja ljubitelje letenja i da razmene postojeća, ali i da steknu neka nova iskustva.

Za nas je značajno što smo na ovom aeromitingu, jer učestvovanje na ovakvim manifestacijama je značajno za promovisanje našeg Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, kao i za prikaz naše osposobljenosti – rekao je general Pavlović.

NESALOMIVA SILA: Srbija dobija FK-3 i helikoptere Mi-35P (VIDEO)

U dinamičkom delu prikaza učestvovala su dva višenamenska borbena aviona MiG-29 i školski avion „Lasta“ RV i PVO Vojske Srbije, a posetioci su imali priliku i da vide višenamenski helikopter „H-145M“.

Migovi Vojske Srbije, koji su doleteli sa vojnog aerodroma „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu, predstavili su se delom manevara u horizontalnoj, kosoj i vertikalnoj ravni u sastavu para na maksimalnim i forsažnim režimima, što je publika pozdravila aplauzom, ističe se u saopštenju.

Ovo je ujedno bilo i prvo učešće aviona MiG-29 Vojske Srbije na jednom međunarodnom događaju ovog tipa. Posada „Laste“ prikazala je deo manevarskih mogućnosti ovog školskog aviona koji predstavlja važnu kariku u obuci kadeta Vojne akademije, budućih pilota. Na aeromitingu u Skoplju, u dinamičkom delu, učestvovalo je oko 30 vazduhoplova različite namene, dok je više od 40 letelica bilo prikazano u statičkom delu programa, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane. 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter