Izvor: Informer
20.09.2023 u 11:48
1

STIŽE PUSTINJSKA OLUJA: PRLJAVA KIŠA i RAZARAJUĆE NEVREME PREPLAVIĆE SRBIJU!

Nakon jučerašnjeg burnog dana sa snažnim olujama i gradom, današnji dan doneo je Srbiji stabilizaciju vremena.

Nebo nad Srbijom od jutra je vedro, pa se pred nama očekuje sunčan i topao dan, nalik pravom letnjem. Maksimalna temperatura biće od 26 do 30°C, u Beogradu do 28°C.

U ovom času snažan oblačni sistem nalazi se iznad zapadnog i centralnog Mediterana. U pitanju je oblačnost u sklopu plitkog ciklona koji ovim predelima donosi kišu i pljuskove sa grmljavinom. U toku dana ovaj snažan oblačni sistem premeštaće se prema Jadranskom moru i Alpima, a u noći ka četvrtku deo ove oblačnosti zahvatiće sa jugozapada, odnosno sa Jaranskog mora i Srbiju.

Na području Srbije pod uticajem ovog sistema u četvrtak će biti znatno više oblačnosti, ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Tokom dana padavine će biti ređe, dok se više padavina očekuje posle podne i pred kraj dana.

Ponegde se očekuju i grmljavinske oluje sa obilnim padavinama i vrlo jakom grmljavinom, uz lokalnu pojavu grada.

Prete nam grmljavinske oluje

Najveća opasnost od grmljavinskih oluja očekuje se u jugozapadnim, zapadnim, centralnim i severoistočnim predelima Srbije. Na pojedinim lokacijama u ovim predelima može se očekivati preko 30 litara kiše po kvadratnom metru.

Inače, zahvaljujući izraženom južnom strujanju, do našeg područja sa severa Afrike stići će visinskim strujama i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa se u predelima sa padavinama očekuje prljava kiša. Reč je o potpunoj prirodnoj pojavi, iako retkoj, ali ne i neuobičajenoj za naše područje pri aktuelnoj sinoptičkoj situaciji.

I u četvrtak se ponovo očekuje veoma toplo za ovo doba godine. Maksimalna temperatura biće od 27 do 31°C, u Beogradu oko 30°C.

U petak kratka stabilizacija vreme

U petak se očekuje kratkotrajna stabilizacija, ali ne zadugo. U ovom času snažan ciklon nalazi se nad severnim delom Atlantika, a u sklopu njega veoma izražen hladni front.

Ovaj front prostire se preko Britanskog ostrva i zapadne Evrope i na svom putu preko Alpa i centralne Evrope u subotu posle podne i uveče stići će i do Srbije i doneti u subotu krajem dana, uveče i u nedelju veoma jaku promenu vremena sa obilnim padavinama i mogućim grmljavinskim olujama.

Prethodno će južno strujanje doneti vreo vazduh sa severa Afrike i pesak iz Sahare, a od drugog dana vikenda očekuje se osveženje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “STIŽE PUSTINJSKA OLUJA: PRLJAVA KIŠA i RAZARAJUĆE NEVREME PREPLAVIĆE SRBIJU!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter