Izvor:
10.05.2019 u 10:42
0

SVE JE SPREMNO U NIŠU: 4.000 pripadnika vojske i policije u defileu!

Vojska Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova prikazuju danas u Nišu svoju snagu, pripremljenost i sposobnost, na paradi "Odbrana slobode", u kojoj učestvuje više od 4.000 vojnika i policajaca, oko 300 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 40 letelica.

Vojno-policijskoj paradi prisustvuju predsednik Aleksandar Vučić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović, Nenad Popović, Zoran Ðorđević, Nela Kuburović i Aleksandar Antić, predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, šef BIA Bratislav Gašić, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković

Paradi, u niškom Bulevaru Nikole Tesle, prisustvuju i brojni građani, među kojima ima i onih koji nose srpske zastave, a kako bi svi mogli da prate paradu, u Bulevaru su postavljeni i video bimovi.

Program prikaza, koji je počeo intoniranjem himne "Bože pravde", obuhvata svečani defile pešadijskog ešalona, defile motorizovanog ešalona, nalet vazduhoplovnog ešalona i padobranski desant.

Raport predsedniku i vrhovnom komandantu Vojske Srbije podneo je major VS Miša Živković, nakon čega je Vučić izvršio smotru počasne Garde.

Prisutnima se, u ime Vojske Srbije, obratio general potpukovnik Milosav Simović, koji je najavio tok parade.

Na paradi učestvuje više od 4.000 vojnika i policajaca, a biće prikazane sposobnosti Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i tehnika i naoružanje Vojske Srbije.

Program prikaza počinje padobranskim desantom koji će izvesti pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije, nakon čega će u defileu nastupiti pešadijski, motorizovani i vazduhoplovni ešalon.

Deo pešadijskog ešalona činiće i veterani vojske i policije, a program, koji će trajati oko 80 minuta, upotpuniće egzercir garde.

Uz učešće oko 300 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 40 vazduhoplova građani će moći da vide i borbena vozila pešadije, tenkove, borbena vozila "hamer", artljerijske sisteme "oganj", borbena vozila "lazar", artiljerijska oruđa "nora", PVO sisteme, oklopna vozila žandarmerije, policijska vozila i savremeno naoružanje i opremu po projektima "1500" i "1500+"…

Premijerno će biti prikazan i modernizovani ruski tenk T-72, koji će Srbija dobiti na osnovu vojno-tehničkog sporazuma s Rusijom.

Na nebu će danas biti i osam Migova 29, osam "orlova" i G4 školski avion, bombarderi, lovci, helikopteri MI 35.

10.19 – Građani pristižu na paradu, helikopteri nadleću Niš.

10.29 – Među prvima na paradu je stigao i nekadašnji direktor policije Milorad Veljović.

10.39 – Direktor BIA Bratislav Gašić stigao je na paradu u Nišu.

10.46 – U Niš su stigli i ministarka pravde Nela Kuburović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar za rad Zoran Đorđević.

11.00 – Predsedavajući Predsedništva BIH Milorad Dodik stigao na paradu.

Raport predsedniku i vrhovnom komandantu Vojske Srbije podneo je major VS Miša Živković, nakon čega je Vučić izvršio smotru počasne Garde.

11. 01 – Predsednik Srbije u pratnji ministara MUP i odbrane stigao na paradu, posle čega je intonirana himna.

11.05 – Simović: Vojnici i policajci spremni da čuvaju otadžbinu

Srpski vojnici i policajci koračaju danas napred istim duhom borbenosti i junaštva kao njihovi preci, i posvećeni pozivu i voleći našu dragu, namučenu, drugu majku Srbiju, poručio je danas komandant Kopnene vojske Vojske Srbije, general-potpukovnik Milosav Simović.

Simović je, u obraćanju na početku parade "Odbrana slobode" u Nišu, istakao da su učesnici prikaza u jedninstvenom stroju, spremni da čuvaju otadzbinu Srbiju, zaštite građane u miru ili ratu, bez obzira na versku, politički ili nacionalnu pripadnost.

11.15 – Počeo prikaz "Odbrana slobode", najpre su izveli padobranski desant, nakon čega nastupaju pešadijski, motorizovani i vazduhoplovni ešaloni.

11.24 – Počeo defile pripadnika pešadijskog ešalona. Prvo nastupa podešalon ratnih zastava Vojske Srbije koje nose kadeti Vojne akademije. Za njima sledi podešalon vojnih veterana.

11.28 – Nastupa podešelon Žandarmerije.

11.33 – Podešeloni izviđačke čete 1,2,3, 4. brigade Kopnene vojske nastupali su nakon podešelona konjanika MUP-a, a nakon toga podešaloni Vojne policije kao i Specijalne brigade.

11. 36 – Niškim bulevarom prošetali su i pripadnici 63. padobranskog bataljona.

11.39 – Nastupaju podešelon Garde Vojske Srbije, Žandarmerije i Policije, kao i Specijalne antiterorističke jedinice MUP i podelešon Interventne jedinice policije.

11.40 – Proleteli helikopteri među u kojima su bile letelice Mi-35 poznatije kao "đavolje kočije" iz sastava vazduhoplovnih snaga Ruske federacije.

11. 43 – Nalet grupe helikoptera M8 i M17 i "gazela".

11.47 – Motorizovani ešalon počeo nastupom podešalona motocikala i kvadova kao i podešalona borbenih vozila MUP-a. Pored publike u Nišu prošli su "hameri" i modernizovana okopna vozila Vojske Srbije, topovi.

11.50 – U sastavu podešalona artiljerijskih jedinica najveću pažnju privukla je samohodna haubica "nora". Ističe se i lanser raketa "oganj".

11.55 – Podešalon 250. raketne brigade predstavio se sistemom "neva" kojim su 199. godine oboreni avioni F-117 i F-16. Tu je i sistem "kub".

11.58 – Predstavljen i podešelon MUP-ovih borbenih vozila LAZAR 3.

11.59 – Podešalon savremenih artiljerijskih oruđa u svom sastavu ima "šumadiju", "noru b52" i "alas".

12.04 – Na nebu su se pojavili školski avioni "lasta" i školsko-borbeni avioni "supergaleb g4". Preleteli jurišni avioni "orao".

12.05 – Nastupa podešelon oklopnih borbenih vozila policije, pešadije.

12. 08 – "Marširali" i podešelon tenkova M-84 i T-72.

12.12 – Nalet grupe aviona MIG 29!

12.15 – Garda Vojske Srbije izvodi egzercir koji publika prati s velikom pažnjom.

12.23 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se pripadnicima vojske i MUP-a rekao je da je Srbija slobodna zemlja i da su oni ponos zemlje i da njihov rad, trud i sposobnost procenjuje "vrlo dobro". Zahvalio je pripadnicima Vojske i policije koji su "na impresivan način obeležili Dan pobede i pokazali kako se vraća dug onima koji su stvorili slobodu".

Izvor: Tanjug/Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter