Izvor: Kurir.rs
30.10.2023 u 11:58
0

SVETI LUKA – LEKAR DUŠE I TELA: Sutra izbegavajte svađe i pazite ko vam prvi ulazi u kuću

Sutra se ne treba ljutiti i nervirati, upuštati se u rasprave i rasprave, jer je Sveti Luka bio blag i smiren i uvek je pomagao ljudima.

VERNICI SLAVE SVETOG OSIJU: Običaji na dan pre Svetog Luke

Srpska pravoslavna crkva (SPC) sutra će proslavljati Svetog apostola i jevanđelistu Luku i Svetog Petra Cetinjskog. Sveti apostol Luka je rođen u Antiohiji. U mladosti je studirao grčku filozofiju, medicinu i slikarstvo.

U vreme Hristovog delovanja na zemlji, Sveti Luka je došao u Jerusalim, gde je video Spasitelja licem u lice, čuo njegovu spasonosnu nauku i bio svedok njegovih čudesnih dela. Poverovavši u Gospoda, Sveti Luka je uvršten u sedamdeset apostola.

Zajedno sa Kleopom video je vaskrslog Gospoda na putu za Emaus. Nakon silaska Svetog Duha na apostole, Luka se vratio u Antiohiju i postao kolega apostola Pavla.

Sveti Luka je život okončao u 84. godini kada ga, kako je zapisao vladika Nikolaj Velimirović, „zlobni idolopoklonici udariše na muke, Hrista radi, i obesiše o maslinu u gradu Tivi“. U 4. veku naročito se pročulo mesto gde su počivale časne mošti svetoga Luke, zbog isceljivanja koja su se zbivala od njih. Posebno isceljivanje od bolesti očiju. Saznavši o tome car Konstancije, sina cara Konstantina, poslao je upravnika Egipta Artemija da mošti svetoga Luke prenese u prestonicu, u Carigrad, što je i bilo učinjeno veoma svečano.

Običaji i verovanja

Poznata je izreka: „Ide Luka, tamo ima vuka“. S druge strane, i zima je tu, kuca na vrata. Kaže se: „Sveti Luka, sneg do kuka“. Zato se treba pripremiti što pre. Na jugu Srbije prvi gost koji na Lučindan uđe u kuću predviđa kakva će biti zima ili godina. U Crnoj Gori kažu da je duga na nebu pojas Svetog Luke. Sveti Luka moli Boga za nas!

U 4. veku posebno se pročulo mesto gde su počivale prepodobne mošti svetog Luke, zbog isceljenja koje se od njih odvijalo. Posebno lečenje očnih bolesti. Saznavši za to, car Konstancije posla namesnika Egipta Artemija da prenese mošti Svetog Luke u prestonicu Carigrad, što je učinjeno veoma svečano.

Sveti Petar Cetinjski

Crkva sutra obeležava pomen još jednog svetitelja, istina je mnogo novijeg datuma.

Sveti Petar Cetinjski živio je krajem 18. i početkom 19. veka u Crnoj Gori. Godine 1784. postao je mitropolit i gospodar crnogorski. Crkva pamti, a narod posebno slavi, njegovu pobedu nad Napoleonovom vojskom u Boki i Dalmaciji. Svoj život je posvetio borbi protiv neprijatelja i pomirenju spornih pitanja u Crnoj Gori.

Njegove čudotvorne mošti počivaju u Cetinjskom manastiru. Iako su predstavnici dve različite epohe, i Luka i Petar, svojim delima zadužili Pravoslavlje. Zato je praznik u pravoslavnom kalendaru obeležen crvenim slovom i nije prikladno baviti se teškim poslovima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter