Izvor: BSC HAPPY
24.09.2023 u 11:17
1

TUŽAN KRAJ VELIKOG VOJSKOVOĐE: Kako je Srbija zaboravila svog heroja vojvodu Putnika

Vojvoda Radomir Putnik od 1912. do 1916. godine kao načelnik Generalštaba Vojske Srbije, a punih 40 godina kao vojnik i vojskovođa borio se za slobodu otadžbine.

Teško bolestan posle povlačenja srpske vojske preko Albanije prešao je na Krf, a zatim u Nicu na lečenje. Nije mu bilo suđeno da daoživi trijumfalni povratak srpske vojske u otadžbinu.

Umro je u tom gradu na Azurnoj obali 17.05. 1917. godine.

OPERACIJA HALIJARD – KAKO SU SRPSKI SELJACI 1944. SPAŠAVALI AMERIČKE PILOTE: AMERI se „VELIKODUŠNO ODUŽILI“ 1999!

Zahvaljujući Francuskoj državi i vlastima grada obavljen je pogreb uz počasti, kako i dolikuje velikom vojskovođi. Kovčeg nije zakopan već je privremeno stajao u kapeli na ruskom groblju sa namerom da se posmrtni ostaci prebace u Srbiju, kada to prilike dozvole. završio se i rat, a Srbija nikako da se seti svog slavnog vojskovođe. Francuski generali uputili su pismo našem poslanstvu u kome su tražili ili da ga prenesemo i sahranimo u Srbiji ili da ga Francuzi sahrane.

I konačno, posle 9 godina, u novembru 1926. godine posmrtni ostaci vojvode Putnika su prebačeni u Srbiju i sahranjeni.

Vojvoda Radomir Putnik sahranjen je na Novom groblju i podignut mu je spomenik. Tako je nepravda prema slavnom vojvodi delimično ispravljena, ali mu izvan groblja godinama nije podignut nijedan spomenik, kao da su se oni koji su tada bili u vrhu vlasti uplašili da bi veličanje vojvode Putnika umanjilo njihovu slavu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “TUŽAN KRAJ VELIKOG VOJSKOVOĐE: Kako je Srbija zaboravila svog heroja vojvodu Putnika”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter