Izvor:
23.04.2019 u 16:13
0

UNICEF: Donacija od 50.000 evra za Dečiju kliniku KC Niš!

Predstavnici UNICEF-a, kompanije VODAVODA i njihovi partneri iz Kuvajta obišli su danas Odeljenje za neonatologiju Kliničkog centra Niš za koje su donirali sredstva u iznosu od 50.000 evra za nabavku opreme koja će unaprediti rad te klinike.

Direktorka Klinike za dečije interne bolesti KC Niš Emilija Golubović zahvalila je na donaciji i objasnila da su Odeljenju za neonatologiju donirana dva pulsna oksimetra za monitoring zasićenosti kiseonikom i srčane frekvence, kao i dve foto-lampe za terapiju dece sa visokim bilirubinom.

Takođe, kako je navela, obezbeđen je i uređaj za monitoring buke koji štite novorođenčad od agresivnih zvukova prilikom primene bučne medicinske aparature.

– Nabavljene su i specijalno dizajnirane fotelje koje omogućavaju da majka bude u što bližem kontaktu sa novorođenčetom, a to je veoma bitno za adekvatan razvoj deteta – navela je Golubović i dodala da je zahvaljujući donaciji renopvirano i opremljeno kupatilo.

Pomoćnik direktora KC Niš za hiruršku delatnost Goran Stanojević istakao je da je reč o vrednoj donaciji namenjenoj, pre svega, za unapređenje rada jedinice intenzivne nege i izrazio je nadu da će saradnja sa UNICEF-om i kompanijom VODAVODA biti nastavljena kako bi se poboljšalo lečenje najmlađih pacijenata u toj bolnici.

– Osim opreme za negu tek rođenih beba, neophodna nam je i oprema za lečenje dece starijih uzrasta, a očekujemo da ćemo to postići kroz dalju saradnju sa UNICEF-om, kompanijom Voda voda i drugim kompanija koej su spremne da pomognu ovakvim akcijama – rekao je Stanojević.

Rukovodilac programa za rani razvoj i zdravstvene programe UNICEF-a Jelena Zejganović Jakovljević istakla je da je cilj donacije da se unaprede uslovi za negu i lečenje najmlađih pacijenata i prevremeno rođenih beba u KC Niš.

Kako je rekla, donirana oprema odnosi se na porodično orijentisanu razvojnu negu i omogućava da Dečija klinika KC Niš uspostavi savremeni koncept brige o novorođenčadi.

– Oprema omogućava da roditelj bude uz svoje tek rođeno dete i pruži mu prvu podršku, da se uspostavi tzv.kontakt ''koža na kožu'', ali i da se smanji uticaj različitih stumilansa koji negativno utiču na dete, kao što su svetlost ili buka u bolnici – objasnila je Zejganović Jakovljević.

Abdulazis Abdim iz kuvajtske kompanije Caro General Trading, koja je donirala sredstva u saradnji sa kompanijom VODAVODA naglasio je da je to najmanje što su mogli da urade za decu u Srbiji.

– Veoma smo srećni što možemo da pomognemo kao država Kuvajt, a naša želja je da i ostale zemlje u Zalivu učestvuju u sličnim donacijama – rekao je Abdim.

Direktor kompanije VODAVODA Vojin Ðorđević rekao je da su iz kompanije iz Kuvajta, sa kojom poslovno sarađuju, sa oduševljenjem prihvatili predlog da doniraju sredstva za akciju koju sprovodi UNICEF.

– Sa zadovoljstvom su prihvatili da pomognu da se ostvari jedan ovako lep projekat. Uveren sam da će naši partneri iz Kuvajta učiniti još lepih stvari za Srbiju i našu decu – naveo je Ðorđević.

Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter