Izvor: HappyBSC
01.12.2021 u 08:50
0

UROŠ ŠUVAKOVIĆ ZA TV HAPPY: Vrhunac Mrkonjićevog patriotskog delovanja je obnova zemlje.

U današnjoj emisiji “Dobro jutro Srbijo” o preminulom srpskom političaru, počasnom predsedniku SPS – a i narodnom poslaniku Milutinu Mrkonjiću govorili su njegovi najbliži saradnici i prijatelji Zoran Aranđelović – nekadašnji šef poslaničkog kluba SPS – a, Dubravka Kralj – SPS, Prof. Uroš Šuvaković – funkcioner SPS – a. 

Zoran Aranđelović koji je Mrkonjića upoznao kao mladog inženjera CIP – a, prisetio se zajedničkih trenutaka iz tog vremena i istakao da je on bio deo avangarde tog vremena.  

– On je osmislio doček sportista na balkonu skupštine Grada. Posle Olimpijade u SAD – u 1996. godine bili smo pod sankcijama i u poslednjem trenutku smo otišli na te igre. Mrka je smislio da ih dočekamo na balkonu skupštine. Takođe, njegova ideja su bili diplomatski pasoši za košarkaše, “sedam veličanstvenih”, koji su osvojili zlato u Atini 1995. godine – rekao je Aranđelović.  

Dubravka Kralj istakla je da je Mrkonjić uvek podržavao mlade, nesebično im pomagao savetima i želeo je da ih narod upozna. 

– On je gradio ljudske mostove, ali i mostove između mladosti i iskustva. Zaista je imao lep odnos prema nama, mladim poslanicima i uvek ćemo pamtiti kako je vedar ulazio u Poslanički klub i pozdravljao nas sa: “Zdravo pilići” – rekla je ona.  

Kralje je istakla da su dve ključne lekcije koje su mladi od njega naučili – prva je o lojalnosti, jer je Mrkonjić ostao lojalan svojim idejama do poslednjeg dana, a druga lekcija je stručnost.  

– On je politiku stavljao u službu struke i smatrao je da politikom treba da podržimo ideje struke, a ne obrnuto. Nije voleo poltrone – rekla je Kralj i dodala da je Mrkonjić “pružao ruku” mladima u čijim će srcima uvek ostati.  

Prof. Uroš Šuvaković rekao je da je Mrkonjić bio radoznao i čovek pun duha, jedna vrsta narodnog tribuna koji ga je podsećao na Nikoletinu Bursaća svojim nastupom, prirodnošću i spontanošću. 

– Republiča direkcija za obnovu zemlje formirana je 6. aprila 1999. godine u sred bombardovanja sa zadatkom pravljenja projekata kako bi se onog trenutka kada se stvore uslovi krenulo u obnovu zemlje koja je bila razrušena. Nismo imali autoput. Sve je bilo porušeno. Mrka je za godinu dana uradio nešto što neki nisu ni za 10 godina. Vrhunac njegovog patriotskog i narodnog delovanja je obnova zemlje. Ono što se zaboravlja je Vukov spomenik koji je otvoren 1997. godine u sred sankcija – rekao je Šuvaković. 

Milutin Mrkonjić (79) preminuo je danas u Beogradu u Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter