Izvor:
19.08.2023 u 09:08
0

VARIČELE HARAJU! Roditelji misle da je ubod komarca pa KASNO REAGUJU!

Varičele su opustošile srpske vrtiće iako im nije vreme, a roditelji ih mešaju sa ujedima komaraca, upozorava  pedijatar dr Saša Milićević! Tokom prethodne tri nedelje mališani sve više izostaju iz vrtića zbog pojave varičela, odnosno ovčjih boginja. Roditelji u prvi mah ne reaguju jer misle da su u pitanju ujedi komaraca, a zabrinu se tek kad dete postane malaksalo ili dobije temperaturu.

POSKUPELO GORIVO: Evo koliko će narednih 7 dana koštati dizel i benzin

Roditelji mešaju varičele sa ujedima komarca ili drugog insekata ili pomisle da je reč o nekoj alergijskoj reakciji, onda malo izgube u vremenu. Tek posle se ispostavi da je to varičela. Ona obično počinje na trupu, na stomaku, na leđima, a onda počne da se širi na ruke, noge i lice, može da se pojavi i u kosi, u usnoj duplji, na genitalijama, a čak i na oku – priča dr Milićević.

Navodi da su varičele virusna bolest, koja je dosta zarazna, kao i da su trenutno uglavnom zaražena vrtićka deca. – Na sve to utiče i spajanje grupa u vrtićima, jer deca sad razmenjuju te viruse. Varičele nisu tipične za ovaj period godine, obično se javljaju u jesen i zimu. Međutim, potpuno se izgubilo to pravilo. Eto, imamo boginje usred leta, a mogu da ih dobiju i bebe i odrasli ljudi. Odrasli mogu biti ugroženi ako dobiju varičele, jer se kod njih mogu javiti komplikacije u vidu upale pluća, a nekad i upale moždanica – napominje doktor

Kaže da se prvo pojavi ospa, a pre toga se može javiti i temperatura, a čak i bolovi u grlu. Navodi da su kod dece komplikacije vrlo retke, ali da se mogu javiti upala pluća i moždanih ovojnica.

– Varičele traje između sedam i 14 dana, potrebno je unositi tečnost, može se dati lek za povišenu temperaturu. Mogu se koristiti kreme protiv boginja, koje smanjuju svrab i ubrzavaju sasušivanje tih promena na koži. Nekada se može javiti i upala uva, ali i sekundarna infekcija kože, jer deca to češkaju. Ukoliko naprave rane na koži, može nastati sekundarna infekcija. Ovde se ne koriste antibiotici, za varičelu postoji vakcina, ali ona nije obavezna – objašnjava dr Milićević.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter