Izvor: tanjug
15.07.2020 u 10:59
0

VELIKI GUBITAK: Preminula Darinka Matić Marović!

U Beogradu je u 83. godini preminula profesor emeritus Darinka Matić Marović, potvrđeno je u umetničkim krugovima.

Darinka Matić Marović bila je srpska dirigentkinja, nekadašnji rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu i dekan Fakulteta muzičke umetnosti. Darinka Matić Marović rođena je 6. februara 1937. u Herceg Novom.

U Kotoru je završila Višu realnu gimnaziju, a istovremeno je pohađala muzičku školu i svirala klavir. U Beogradu je diplomirala Muzičku akademiju – nastavnički odsek s glavnim predmetom klavir, potom i odsek dirigovanja.

Još kao studentkinja upisala se u KUD „Branko Krsmanović“. U međuvremenu bila je i profesor u baletskoj školi „Luj Davičo“, pa joj je život tekao između čočeka i baleta.

PROČITAJTE I OVO

Vučić danas obilazi radove na izgradnji Instituta Dedinje

DR STEVANOVIĆ IZNEO ALARMANTNE PODATKE: Preminuo nam je dečko ’94 godište, bio je zdrav!

Šesti dan protesta protiv bugarske vlade

VREMENSKA PROGNOZA ZA 15. JUL: Sunčano i toplo do 30 stepeni!

Iz baletske škole prešla je u muzičku školu „Stanković“, gde je profesor i dirigent Branko Cvejić otkrio da ima žicu za horsku muziku. Igrala je s „Krsmancem“, proputovala pola sveta. Godine 1971. završila je i dirigovanje i počela da niže i prve horske uspehe i nagrade sa „Stankovićem“.

Ona je prva žena dirigent (akademski horovi „Collegium musicum, od 1971. i“Obilić“ od 1981. godine), prva žena dekan na Fakultetu muzičke umetnosti (od 1983. do 1989) i prva žena rektor Univerziteta umetnosti (četiri mandata)…

Najkraće rečeno: postala je sinonim za dobro izvođenje savremene (domaće) muzike.

Za 40 godina postojanja „Collegium musicuma“ ona i njene devojke gostovale su u „Karnegi holu“, „Orkestar holu“, u Moskvi, Meksiku, Rimu, San Francisku, Lenjingradu, Parizu, Lisabonu, Madridu, Nju Delhiju, Havani, Briselu, Štutgartu, Beču, Pragu, Bukureštu, Pekingu, Berlinu, Stokholmu…

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter