Izvor: Tanjug
07.08.2023 u 20:41
0

Vlada Srbije usvojila uredbe o pomoći građanima u saniranju posledica oluja

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu kojom će pomoći građanima da saniraju štetu na 11.000 porodičnih stambenih objekata koji su oštećeni tokom oluja između 19. i 22. juna ove godine, kao i Uredbu za pomoć građanima za obnovu porušenih stambenih objekata u olujama tokom jula ove godine.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, Srbiju je između 19. i 22. jula dogodilo se više olujno-grmljavinskih nepogoda praćenih jakim pljuskovima, olujnim udarima vetra i krupnim gradom. koje su izazvale velika oštećenja na porodičnim stambenim objektima.

Tom uredbom obezbeđena je bespovratna novčana pomoć za saniranje štete za oko 11.000 porodičnih stambenih objekata u svojini građana, kako je do sada utvrđeno na osnovu izveštaja jedinica lokalne samouprave.

PREMIJERKA BRNABIĆ PORUČUJE: Prioritet u sanaciji su domaćinstva, škole, stambeni objekti…

Kako se navodi, uredba će stupiti na snagu i pre zakonom utvrđenog roka kako bi se građanima čiji su objekti oštećeni, u što kraćem roku, pružila neophodna pomoć i obezbedili osnovni uslovi za funkcionisanje života i rada na pogođenim područjima.

Članovi vlade usvojili su i Uredbu o utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove porušenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana usled dejstva jakog olujnog vetra, grada i kiše u toku jula 2023. godine i njome su su takođe opredeljena sredstva za saniranje štete na 10 porušenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana.

To su objekti koji su svrstani u šestu kategoriju oštećenja, u skladu sa Uputstvom o jedinstvenoj metodologiji za procenu štete od elementarnih neporoda, a prema do sada preliminarno prikupljenim podacima.

Kako se navodi, i ta uredba stupiće na snagu pre zakonom utvrđenog roka kako bi se građanima čiji su objekti porušeni, u što kraćem roku, pružila neophodna pomoć i obezbedili osnovni uslovi za funkcionisanje života i rada na tim područjima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter