Izvor: tanjug/happybsc
07.08.2023 u 11:44
0

PREMIJERKA BRNABIĆ PORUČUJE: Prioritet u sanaciji su domaćinstva, škole, stambeni objekti…

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u Futogu da se šteta od nevremena u Srbiji meri stotinama miliona evra i da država sada mora da odredi prioritete u sanaciji i nadoknadi štete, gde su na prvom mestu domaćinstva i stambeni objekti i škole kako bi učenici mogli 1. septembra da krenu na nastavu. „Uspeli smo da popišemo preliminarnu štetu.

POČEO SASTANAK PREMIJERKE SA GRADONAČELNIKOM: U Futogu sastanak Brnabić i Đurića o posledicama nevremena

Imamo dva prioriteta za nadokandu štete – stambeni objekti i domaćinstva i osnovne i srednje škole kako bi deca mogla da krenu na nastavu 1. seprembra, pa zdravstvene ustanove ii objekti javne namene“, rekla je Brnabić novinarima posle obilaska ugroženih područja u Begeč i Futogu., i U ovom trenutku je 12000 kuća potpuno uništeno ili oštećeno.

Ona je podsetila da je zbog nevremena od 19. do 24. jula 13 lokalnih samuprava progasilo vanrednu sitauciju i naglasila da su najteže pogođeni Bačka Palanka i Novi Sad koje je obišla juče i danas.

Naglasila je da vlada ne zanemaruje ni druge delove Srbije pogođene nevremnom ali da je Vojvodina sada prioritet jer su posledice nesreće u arilju i okolini kao i delovima Srbije koji su proglasili vanrednu situaciju daleko bolji nego ovi u Vojvodini.

Nakon obilaska Begeča i Futoga, gde je posetila teško oštećenu Osnovnu školu „Desanka Maksimović“, premijerka je istakla da je već preliminarno popisana šteta.

-Znamo šta nam je činiti. Dva su osnovna prioriteta za nadoknadu štete – stambeni objekti tj, domaćinstva i osnovne i srednje škole.

Nakon toga slede zdravstvene ustanove“, istakla je Brnabić. On aje prethodno održala sastanak u Futogu sa gradonačelnikom Novog Sada Milanom Đurićem i članovima Štaba za vanredne situacije. Što se tiče zadataka vlade, navela je Brnabić, uslediće pomoć lokalnoj samoupravi da se urade zapisnici, da se to dalje prosledi ministarstvu za ulaganja i krene u isplatu štete.

Svesna je kaže da je šteta ogroman ali je nophodno postaviti prioritet i polako rešavati ovaj ogromni problem.

Premijerka dodaje da je za nju kao predsednicu vlade velika enigma kako budžetirati sve ovo- Nažalost to je vreme u kome živimo, ovo su sve posledice klimatskih promena i ono što je takođe jedna enigma u ovom trenutku za nekog ko je predsednik vlade i treba zajedno sa ministrom finasija i ostalim ministarstvima sada da pravi budžet za 2024 godinu, kako budžetirati, isplanirati za sanaciju ovakvih nepogoda jer plašim se da ovo možda jesu prve ovakve oluje, ali svakao nisu poslednje. Izjavila je premierka.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter