Izvor:
28.02.2017 u 02:21
0

ZATRAŽENA MANJA ULOGA UN NA KOSOVU: Rusija bila protiv na sastanku Saveta bezbednosti!

Predstavnici nekih država-članica Saveta bezbednosti UN, uglavnom zapadnih, su večeras na sednici o Kosovu iznele stav da se redukuje uloga Unmika i ta misija transformiše u svojevrsno političko telo, a da se sednice o Kosovu održavaju dva puta godišnje.

Predstavnik Rusije se tome usprotivio rekavši da UN igraju ključnu ulogu u odnosima Beograda i Prištine, i da moraju ostati centralni instrument monitoringa, dok je predstavnik Kine visoko ocenio rad Misije UN i rad Zahira Tanina.

Predstavnik SAD, međutim, kaže da je Kosovo "uspešna priča", da je to zasluga i Unmika, ali smatra da je vreme da se smanji uloga Misije UN na Kosovu, u skladu sa realnošću na terenu.

Prema njegovim rečima, izveštaji bi trebalo da se podnose na šest meseci.

I predstavnik Velike Britanije je pozvao da se smanji broj sednica i izveštaja i smanji misija UN, a da se za sledeću sednicu pripremi predlog njenog restrukturiranja.

Tom predlogu pridružili su se i predstavnici Japana i Francuske.

Predstavnik Ukrajine, koja završava ovomesečno predsedavanje Savetom bezbednosti, rekao je su dovoljna dva sastanka SB UN godišnje.

On je čak predložio da se do sledeće sednice razmotri predlog da se Unmik transformiše u političku misiju.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/newyorkcityinfo, Twitter/Delaevgenija

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter