Izvor: BSC HAPPY
13.02.2023 u 16:06
0

Ministar Vesić razgovarao sa Fransoaz Žakob: „Vrlo rado ćemo sarađivati sa Ujedinjenim nacijama na ostvarenju ciljeva održivog razvoja“

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je danas sa stalnom kooridnatorkom Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob o saradnji Srbije i te međunarodne organizacije, kao i o ostvarivanju Agende UN 2030. godinu.

Ministar Vesić je istakao da je Srbija jedan od osnivača Ujedinjenih nacija, i jedna od retkih zemalja članica koja poštuje sve povelje i akte UN.

On je istakao da je Srbija posvećena ostvaranju ciljeva održivog razvoja kroz Agendu 2030, budući da u svojim propisima prati taj dokument Ujedinjenih nacija.

U tom smislu, Vesić je informisao Žakob da je u toku javna rasprava o izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, koji ne podrazumeva samo ubrzavanje procedura i veću transparentnost, već je akcenat stavljen na održivu i zelenu gradnju.

Tako će, napomenuo je, svi objekti morati da imaju zeleni sertifikat, biće korišćeni ekološki materijali u gradnjia, a svaka zgrada moraće da ima određen broj parking mesta za električne automobile.

Vesić je dodao i da je u planu i postavljanje 160 punjača za električne automobile, duž autoputa.

MGSI/Predrag Mitić

Ministar je ukazao da je država izdvojila 102 miliona evra za zamenu starih vozila, za subvencije vlasnicima automobila koji koriste dizel gorivo za kupovinu novog ili polovnog putničkog automobila evro 6 standarda.

Naveo je i da je urađen Prostorni plan Srbije, koji predstavlja viziju razvoja zemlje, te da su završene i dve strategije – Strategija stanovanja i Strategija razvoja komunalnog sistema.

VUČIĆ PRISUSTVOVAO SEDNICI SLUŽBI BEZBEDNOSTI: Pored brojnih izazova i pretnji bezbednosna situacija u Srbiji stabilna

„Vrlo rado ćemo sarađivati sa Ujedinjenim nacijama na ostvarenju ciljeva održivog razvoja“, rekao je ministar Vesić.

Stalna kooridnatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob rekla je da je razorni zemljotres u Turskoj i Siriji pokazao koliko je važan sektor građevinarstva za život svih građana.

MGSI/Predrag Mitić

Istakla je značaj Nove urbane agende, koju su UN usvojile 2016. godine, i koaj daje globalni okvir urbanog razvoja za narednih 20 godina.

„Nadam se da će ta agenda u potpunosti biti primenjena, u svim opštinama i gradovima, a UN svakako pruža podršku u njenom ostvarenju“, rekla je Žakob.

Ona je ukazala i da su ključni izazovi borba protiv klimatskih promena, ali i otpornost infrastrukture.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter