Izvor:
17.02.2017 u 09:19
0

Austrijski kancelar stigao u Beograd: Kern danas sa Vučićem i Nikolićem!

Austrijski kancelar Kristijan Kern boravi u zvaničnoj poseti Beogradu gde će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o produbljivanju odnosa dve zemlje, jačanju ekonomske saradnje, nastavku saradnje u suzbijanju ilegalne migracije i približavanje Srbije EU.

Kern će imati zvanične razgovore sa premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Austrijskom kancelaru, koji je sinoć doputovao u Beograd, danas će biti priređen svečani doček ispred Palate Srbija, posle čega će uslediti sastanak sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić i Kern će potom održati zajedničku konferenciju za štampu.

Kerna je sinoć na aerodromu dočekao šef srpske diplomatije Ivica Dačić a potom mu je premijer Vučić pripredio neformalnu večeru.

Dolazim u Srbiju uveren da je reč o stabilnoj zemlji i da postoje značajne mogućnosti da unapredimo odnose na temelju zadivljujućih reformi koje je sprovela srpska vlada, poručio je austrijski kancelar Kristijan Kern u intervjuu Tanjugu uoči današnje posete Beogradu.

On je naveo da sa premijerom Aleksandrom Vučićem, za kojeg kaže da je trezveni, dosledan političar kojem su u interesu pozitivan razvoj i mir u regionu, ima puno stvari o kojima će razgovarati, a koje povezuju dve zemlje – pre svega, rec je o ekonomskim odnosima.

Inače prva poseta inostranstvu premijera Vučića, nakon preuzimanja novog mandata, odvela ga je u Beč gde je razgovarao sa Kernom, koji je, takođe, tek stupio na novu dužnost.

Ovaj korak srpskog premijera shvaćen je u Austriji kao poseban izraz dobrih odnosa, što sada Kern želi da uzvrati.

Dok se Kern zalaže već duže za prekid pristupnih pregovora EU sa Turskom on želi ubrzanje približavanje zapadnog Balkana Uniji.

Koliki značaj Austrija pridaje Srbiji pokazuje i činjenica da je u utorak u poseti Beogradu boravio i šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc koji je ponovio nameru Beča da i dalje podrži Srbiju na putu u EU.

Austrija, kako je preneto iz kabineta kancelara, želi i dalje da aktivno podržava Srbiju na putu u EU, a bilateralne odnose ocenjuju „intenzivnim i jako dobrim".

Kancelar svojom posetom želi svesno da naglasi značaj i ekonomske saradnje, zbog čega će, nakon zvaničnih razgovora sa Vučićem i Nikolićem, imati sastanak i sa predstavnicima austrijskih preduzeća koja posluju u Srbiji.

Sa oko 2,3 milijardi evra investicija Austrija je trenutno najveći strani investitor u Srbiji.

Austriju, kako podvlače u Beču, povezuje i brojna srpska dijaspora koja živi u alpskoj republici, a koja broji više od 118.000 državljana Srbije, čime je druga po veličini grupacija stranih državljana, posle Nemaca.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter