Izvor: BETA
28.03.2024 u 18:55
0

BIVŠI DIPLOMATA NA SUĐENJU TAČIJU: Glavni štab OVK odlučivao o oslobađanju otetih

Bivši američki diplomata Šon Berns potvrdio je danas, na suđenju četvorici vođa OVK u Hagu, da je Glavni štab OVK, 1998-99, odlučivao o oslobađanju otetih Srba i Albanaca. Po optužnici, članovi tog štaba Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići odgovorni su za ratne zločine nad kidnapovanima u desetinama pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji.

Kao dokaz da je vrh OVK imao moć da naredi njihovo oslobadjanje, sudija Ginel Metro predočio je svedoku saopštenje GŠ OVK, s kraja novembra 1998, da „amnestira“ Tanjugove novinare i dvojicu Rugovinih pristalica, koje je optuživao za „špijunažu“.

„Dakle, GŠ OVK je doneo odluku da oni budu oslobodjeni“, sugerisao je sudija Metro.

„Tako piše“, potvrdio je Berns, uz napomenu da dokument do sada nije video.

Svedok je kao tačno prihvatio i da je GŠ OVK naredio oslobadjanje inspektora Zbiljića, pošto mu je sudija Metro ukazao da to proističe iz izjave tadašnjeg političkog predstavnika OVK Adema Demačija. Berns je naglasio da je oslobadanje otetih bilo „rezultat pritiska misija SAD i OEBS“.

Saopštenja GŠ OVK o tome bila su, po svedoku, „politički dokumenti“ u cilju „prikazivanja tog štaba u što boljem svetlu kod medjunarodnih izaslanika“.

Ispitivanje Bernsa, koje traje već četiri dana, trebalo bi da bude okončano danas.

Sudjenje Tačiju i saoptuženima biće nastavljeno u utorak, 2. aprila.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Navedene zločine, pripadnici OVK pod komandom optuženih počinili su, po optužnici, u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Šest tačaka optužnice tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Kransićija za zločine protiv čovečnosti, a četiri tačke za ratne zločine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter