Izvor: tanjug
28.03.2024 u 16:34
1

SRBIJA DOBIJA NOVOG IZVESTIOCA: Vladimir Bilčik neće ponovo biti izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju

Poslanik u Evropskom parlamentu iz Slovačke Vladimir Bilčik, koji je od 2019. izvestilac ove institucije za Srbiju, neće se kandidovati za novi mandat. Izbori za novi saziv Evropskog parlamenta održavaju se od 6. do 9. juna ove godine.

Bilčiku je trenutni petogodišnji mandat prvi u Evropskom parlamentu. Član je poslaničke grupe Evropske narodne partije (EPP), saveza evropskih partija desnog centra. Srpska napredna stranka (SNS) pridruženi je član EPP-a.

Bilčik je izabran za poslanika Evropskog parlamenta 2019. godine na zajedničkoj listi Progresivne Slovačke i njegove partije “SPOLU” (Zajedno), koja je kasnije promenila naziv u Demokrate. Pre ulaska u politiku radio je kao politikolog i univerzitetski profesor u Bratislavi, piše European Western Balkan.

Za izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Bilčik je izabran u oktobru 2019. godine, kao naslednik Dejvida Mekalistera, trenutnog predsedavajućeg Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta

U intervjuu koji je dao našem portalu neposredno nakon stupanja na funkciju, Bilčik je rekao da je pred Srbijom “važno, ali i teško vreme u smislu ispunjavanja kriterijuma u procesu pristupanja EU”, piše EWB.

Bilčik je podneo predloge godišnjih izveštaja o Srbiji za 2021, 2022. i 2023. godinu, koji su usvojeni na plenarnim sednicama Evropskog parlamenta.

Poslaničke grupe socijaldemokrata, liberala i zelenih svaki put su podnosile veliki broj amandmana na Bilčikove predloge izveštaja, zbog kojih je konačna verzija usvojenog teksta bila znatno kritičnija prema situaciji u Srbiji. Vladajuće partije u Srbiji kritikovale su ove rezolucije Evropskog parlamenta.

Bilčik je, takođe, bio jedan od posrednika u međupartijskom dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji o izbornim uslovima krajem 2019. i sredinom 2021. godine. Dijalozi su se održali u kontekstu opozicionog bojkota izbora 2020. godine.

U obe faze međupartijskog dijaloga, veći deo opozicije odustao je od procesa nezadovoljan predloženim merama za poboljšanje izbornih uslova. Pored Bilčika, posrednici u dijlogu bili su bivši evropski poslanici Tanja Fajon, Knut Flekenštajn i pokojni Eduard Kukan.

Bilčik je, kao član misije Evropskog parlamenta, posmatrao izbore u Srbiji u aprilu 2022. i decembru 2023. godine. Takođe je prisustvovao održavanju Evroprajda 2022. u Beogradu.

Komentarišući odluku Srbije da ne uvede sankcije Rusiji u februaru 2022. godine, nakon izbijanja rata u Ukrajini, Bilčik je na svom tviter nalogu napisao da je “Putinov napad na Ukrajinu vododelnica i za Zapadni Balkan”, te da je odluka da se ne uvedu sankcije prekretnica u odnosima Srbije i Evropske unije.

Tokom proteklog mandata, Bilčik je takođe bio predsedavajući Delegacije Evropskog parlamenta u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Crna Gora. Predsedavao je poslednjim sastankom POSP-a, a prvim sa novom crnogorskom Skupštinom, ranije ovog meseca u Strazburu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “SRBIJA DOBIJA NOVOG IZVESTIOCA: Vladimir Bilčik neće ponovo biti izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter