Izvor:
21.05.2019 u 13:13
0

BRNABIĆ I BAKOTA ZAKLJUČILI: Neophodno unapređenje dijaloga i intenziviranje saradnje na rešavanju otvorenih pitanja!

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas na sastanku sa ambasadorom Hrvatske u Beogradu Gordanom Bakotom da je neophodno unapređenje dijaloga i intenziviranje saradnje na rešavanju otvorenih pitanja.

Brnabić i Bakota su, navodi se u saopštenju Vlade Srbije, razgovarali o situaciji u regionu i bilateralnim odnosima dve zemlje.

Prema rečima hrvatskog ambasadora, priključenje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji ključno je za prosperitet svih zemalja regiona i biće jedno od važnih pitanja tokom predsedavanja Hrvatske Savetu Evropske unije u prvoj polovini 2020. godine.

On je izvestio predsednicu srpske vlade da je cilj Hrvatske i da tokom predsedavanja organizuje Samit EU -Zapadni Balkan, na kojem bi važna tema bila upravo evropska perspektiva regiona i proširenje EU.

Na sastanku je istaknuta važnost unapređenja odnosa u oblasti prava manjina, kako bi svi građani, bez obzira na nacionalnost i etničku pripadnost, bili jednako tretirani, te je ocenjeno da bi veliki pomak na ovom polju, u interesu obe države, mogao biti napravljen u domenu prekogranične saradnje, korišćenjem IPA fondova.

Kada je reč o infrastrukturnoj saradnji, Brnabić je zaključila da je u interesu obe države saradnja na unapređenju železničkog saobraćaja, objasnivši da će 2020. godine, u domenu infrastrukturnih projekata, fokus Srbije biti upravo na železnici.

Na sastanku se razgovaralo i o saradnji privrednih komora Srbije i Hrvatske i planovima za organizovanje privrednog samita dve države tokom 2019.

Premijerka Brnabić i ambasador Bakota saglasili su se da bi poseta predsednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića Srbiji u predstojećem periodu bila dobar signal za dalje unapređenje saradnje i međudržavnog dijaloga.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter