Izvor: BSC HAPPY/KOSOVO ONLINE
19.01.2024 u 09:20
1

„CILJ JE EGZODUS SRPSKOG NARODA“: Petković o ukidanju platnog prometa na KiM

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je za RTS da je pokušaj ukidanja platnog prometa na prostoru KiM jedna od najtežih odluka i jednostranih poteza Aljbina Kurtija koja za cilj ima „bukvalno egzodus srpskog naroda, koja udara na opstanak srpskog naroda na KiM“. On je poručio da „i Bisljimi, i Kurti i svi u Prištini koriste evro na divlje i oni se sada usuđuju da govore da je dinar protivzakonit i da nema pravo da bude na prostoru KiM“.

„Znate, kada hoćete nekome da ukinete plate, penzije, socijalna davanja, studentske stipendije, materijalne troškove za opstanak i funkcionisanje institucija, jasno je da želite da se obračunate sa srpskim narodom. Dakle, pravno, zakonsko ili kako god hoćete, utemeljenje i mi smo se snažno suprotstavili ovakovom načinu gaženja prava srpskog naroda na KiM“, poručio je Petković.

On je dodao da je medijsko obraćanje samo jedan segment diplomatske borbe koja traje danima.

„Evo sad smo i čuli predsednika Aleksandra Vučića iz Davosa, on je imao veoma značajne sastanke i razgovore sa brojnim međunarodnim predstavnicima, najuticajnijim ljudima na svetu, gde je razgovarao sa njima o situaciji na KiM i posebno o tome šta može da se desi ukoliko bude ova odluka Prištine, koja se odnosi na platni promet stupi na snagu. Dakle, i mi ovde u Beogradu za to vreme, ali i u danima čim smo saznali za tu informaciju, krenuli smo sa brojnim diplomatskim kontaktima i sastancima sa nadležnim državnim organima, bankarskim sektorom, poštom, poštanskom štedionicom“, naveo je direktor Kancelarije za KiM.

Petković je istakao da su pravljene i važne analize „sa predstavnicima Kvinte i sa svima u Evropskoj Uniji“, te da su im jasno predočene katastrofalne razmere ukoliko ovakva jedna jednostrana odluka Prištine stupi na snagu.

HARADINAJ TERA PO SVOME: „To je najvažnije za (lažnu) državu Kosovo“

„Ja svakako očekujem da se ispuni ono što je gospodin Lajčak rekao, a to je da se nada rešenju koje se neće završiti sa negativnim posledicama. To je izuzetno važno. Jer ako Bisljimi govori da dinar ne može na prostor KiM, da oni koji koriste dinar su prekršioci zakona, pa hajdemo onda kada već otvaraju pitanje valute na KiM, da otvorimo i pitanje statusa evra na prostoru KiM. Kada vidite izveštaj Evropske komisije i Evropske centralne banke, videćete da tamo jasno stoji da valuta evro nije zakonsko sredstvo plaćanjana KiM“, poručio je Petković.

On je istakao da je jedinu valutu na KIM odobrila Narodna banka, „a ta valuta jeste dinar, ne evro“.

„Da prevedem: I Bisljimi, i Kurti i svi u Prištini koriste evro na divlje i oni se sada usuđuju da govore da je dinar protivzakonit i da nema pravo da bude na prostoru KiM. A zapravo jedinu valutu na KiM odobrila je Narodna banka, a ta valuta jeste dinar, ne evro. Jer, nikakav sporazum, nikakav dogovor tzv. Kosovo nikada nije potpisalo ni sa Evropskom centralnom bankom, ni sa Evropskom unijom. Pa ćemo posebno i to pitanje da otvorimo. Da vidimo oni koji su prekršioci evropskih normi, standarda i propisa, kako oni sada mogu da ukinu dinar koji je legalno na prostoru KiM.  To je ono što je posebno važno“, poručio je Petković.

On je istakao da kada se pogleda i briselski dijalog i svi sporazumi koji se odnose na formiranje ZSO, „to se sve odnosi na platnu transakciju u dinarima“.

„Samo mi kažite koliko puta je Evropska unija pozvala Prištinu da idemo u pravcu deeskalacije? Umesto da nastavimo u pravcu normalizacije, dijaloga, smanjenja tenzija na Severu KiM, naročito nakon vrlo konstruktivnog pristupa Beograda po pitanju slobode kretanja, mi imamo sada potez Prištine koji nas vraća deset koraka unazad“, naveo je Petković.

Prema njegovim rečima, Srbija će apsolutno učiniti sve.

„Mi sada vodimo ozbiljnu diplomatsku bitku da jednostavno ova odluka ne stupi na snagu, ali imajući u vidu sa kim treba da razgovaramo, ko je sa druge strane stola koji isključivo razmišlja o krizama, o eskalaciji situacije na KiM, ne znam šta mogu da kažem. Što se tiče Beograda i Srbije, mi nećemo dozvoliti ijedan Srbin ili bilo ko ko prima platu, penziju ili bilo kakvo socijalno davanje ili vrši novčanu transakciju u dinarima na prostoru KiM, nikoga od njih nećemo ostaviti bez njihovih zarada zato što mi na to ne smemo da pristanemo jer je cilj Kurtija da ovakvom jednom nasilnom, protivpravnom uredbom, zapravo ide u pravcu etničkog čišćenja Srba na KiM“, poručio je direktor Kancelarije za KiM.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “„CILJ JE EGZODUS SRPSKOG NARODA“: Petković o ukidanju platnog prometa na KiM”

  1. Gospoda vucic i petkovic su uveli tablice i pre kurtija obavestile srbe da ih uzmu pre 15 dana obavestili srbe da se zatvara poslednja srpska banka na kosovu time ukinuli kao policiju sudsvo sad i platni promet i prave se nevini pitaju se sta nato i kurti rade a zaglupljenim narodom i medijima lako je manipulisati srbija je kapitulirala sad ili ce RS predati imovinu muslimanima ili ce dodik i vulin u aps sledi velika albanija i u subotu vucic saopstava plan fonderlajen riotinto beograd na vodi

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter