Izvor:
04.10.2019 u 19:31
0

DŽOZEF: Imenovanje Grenela je dobar signal!

Edvard Džozef, predavač na vašingtonskom univerzitetu Džons Hopkins, smatra da je namera Bele kuće da predloži ambasadora SAD u Nemačkoj Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine dobar signal, jer je reč o diplomatskom predstavniku u zemlji koja je ključni igrač u rešavanju pitanja Kosova i ima jasno izražen stav protiv razmene teritorija.

Dakle, on nije samo ambasador, već čovek koji ima veze u nemačkoj vladi, a ja verujem da je to još jedna pozitivna stvar. Zato što je ambasdor Grenel upoznat sa brigama Nemačke u vezi sa podelom Kosova ili razmenom teritorija, koju mnogi, uklučujući i mene i regionalne lidere, smatraju opasnom i destabilizujućem- rekao je Džozef.

Džozef, kaže da je rano reći da li bi imenovanje Grenela značilo pokušaj SAD, koje se ne protive razmeni teritorija, da "omekšaju" stav Nemačke.

Reč je o signalima, ne treba da donosimo zaključke preuranjeno. Ali, za mene je dobar signal to što je Grenel upoznat sa brigama Nemačke u vezi sa rešenjem, koje su, izmedu ostalih, zagovarali i bivši savetnik za nacionalnu bezbednost u Beloj kući Džon Bolton i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini. Nadam se da je dobro razumeo i uvažio razloge zbog kojih brine Nemacka, jer su to validni razlozi – smatra Džozef.

On ističe da odluka Bele kuće da predloži izaslanika za pregovore Beograda i Prištine pokazuje ozbiljan interes administracije da se pozabavi tim pitanjem, uprkos drugim i internim i međunarodnim krizama.

Džozef navodi i da ne vidi da postoji bilo kakav sukob Bele kuće i Stejt departmenta, koji je pre nešto više od mesec dana imenovao svog specijalnog predstavnika za Balkan, zamenika pomoćnika državnog sekretara za Evropu Metjua Palmera, s obzirom da je i Grenel diplomata i da dolazi iz Stejt departmenta.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter