Izvor: Happy BSC
13.01.2022 u 10:58
0

EKSKLUZIVNO ZA HAPPY BSC PORTAL PROFESORKA JELENA VUČKOVIĆ O REFERENDUMU: Važno je da što veći broj građana glasa u nedelju!

Referendum će u Srbiji biti organizovan u nedelju, 16. januara 2021, a pitanje glasi: „Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?„.

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo odlučio je i da ponuđeni odgovori budu DA i NE, a glasaće se od 7.00 do 20.00.

Šta o ovome misli, prof. dr vanredni profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu , Jelena Vučković, rekla je za HAPPY BSC PORTAL.

-Vrlo je važno da što veći broj građana izađe na referendum.  Radi se o važnom pitanju koje se tiče svih. Koliko god deluje da možda niko ne razume, da deluje veoma usko stručno, ipak svako od građana može da ima lično osećanje da li smatra  da sudstvo radi  kako bi trebalo. I na osnovu različitih mišljenja kroz medije, građanin može da donese neki svoj zaključak i stav. Važno je da što više ljudi učestvuje jer je ustav najvažniji akt države  i da se sva pitanja stave pod okvir prava. Bez obzira na cenzus, važno je da učestvuju. Ustav je predvideo propisivanje referenduma za ovako važno pitanje. Ako pričamo o demokratskom sistemu, onda pričamo o referendumu gde će građani potvrditi neko pitanje ili osporiti. Veću težinu dobija ovo pitanje kada građani daju svoj sud. Referendum je kontrolni mehanizam koji građani imaju u svojim  rukama. Postoji dakle moć građana da utiču na važna zbivanja u zemlji, kazala je profesorka. 

Profesorka dalje kaže:

-Ovim ustavnim amandmanima nije dovoljno razrađeno ko kontroliše Visoki savet sudstva i zbog toga ima oprečnih mišljenja. Jedno telo usko od 11 članova bi trebalo da bira sudsku vlast. Mehanizam kontrole koji postoji sada je zapravo samo žalba Ustavnom sudu koja stoji na raspolaganju sudijama u slučaju da nisu zadovoljni izborom od strane Visokog sudstva. Ono što je dobro urađeno je stalnost sudija, u smislu da nema prvog izbora  na tri godine. Sada kada je sudija izabran, on vrši funkciju sve dok se nešto ne dogodi nepredviđeno. Ova anomalija je sada otklonjena. Inače, Visoki savet sudstva prema dosadašnjem zakonu ima tri člana koja se biraju po funkciji. Jedan je član zakonodavnog tela, nadležnog odbora za pravosuđe, drugi je ministar pravde, i treći je predsednik Kasacionog suda. Ima osam koji su izborni. Sada bi to bilo otklonjeno, nema više upliva izvršne i zakonodavne vlasti. Prema novom predlogu, Visoki savet sudstva čine takođe 11 članova, ali do toga su 6 su sudije koje se biraju između sebe, 7 je predsednik  Vrhovnog suda, i 4 istaknuta pravnika koji bira Narodna skupština. Dakle, uticaj skupštine postoji ali je posredan. I može sada da se postavi pitanje o stabilnosti ovog tela. Mi sada imamo ovaj predlog, a da li je moglo da bude boljih rešenje, mi čujemo, a da li će biti mehanizmi razrađeni posle kroz zakone ćemo videti. Znate, ustav je okvirni, a posle se razrađuje. Venecijanska komisija je propisala minimum ispod koga ne bi trebalo da idemo. A, mi dalje tražimo rešenja koja su dobra za nas. Veoma je važno da upliv politike bude što manji, da ulazi u odgovarajući  pravni okvir. Visoki savet sudsva je jako važno da postoji, samo je važno naći balans između skupštine i sudstva. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter