Izvor:
30.11.2018 u 10:37
0

GORAN VESIĆ: Na današnjoj sednici Skupštine grada, na dnevnom redu naći će se i usvajanje urbanističkog plana kojim će biti omogućen početak izgradnje 1.000 stanova za pripadnike službi bezbednosti!

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je gostujući danas na RTS-u, podsetio da se u proseku na sednicama gradske skupštine usvaja desetak planova, tako da je Beograd urbanističkim planovima pokriven sa oko 65 odsto, dok je pre pet godina to bilo svega 30 odsto.

– Bez urbanističkih planova nema izdavanja građevinskih dozvola i grad ne može da se razvija. Jednim od tih planova omogućićemo izgradnju oko 1.000 stanova za pripadnike službi bezbednosti, što je bila inicijativa predsednika (Aleksandra) Vučića i Vlade Republike Srbije. Beograd je jedan od gradova u kojima će se ti stanovi graditi, a istovremeno smo s Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda za sledeću godinu planirali posao na kompletnoj infrastrukturi. Što se Grada Beograda tiče, Građevinska direkcija Srbije može da počne sa radovima na izgradnji stanova – rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, među odlukama koje će se danas naći pred odbornicima, jedna od najvažnijih tiče se promena u Gradskoj upravi, odnosno izmena,čiji je cilj da određeni sekretarijati budu efikasniji.

– Pripremamo se za izmenu do kraja godine Statuta grada kojom će biti urađena značajna decentralizacija, a istovremeno će biti usvojene i dopune Zakona o glavnom gradu. Time će sedam prigradskih opština dobiti veće nadležnosti, poput izdavanja građevinskih dozvola do 5.000 kvadratnih metara, legalizacije do 2.000 kvadratnih metara, kao i usvajanja sopstvenih planova detaljne regulacije, uz saglasnost Grada Beograda, ili osnivanja svojih preduzeća – rekao je zamenik gradonačelnika.

On je dodao da će 10 centralnih opština dobiti mogućnost izdavanja građevinskih dozvola do 1.500 kvadratnih metara, umesto sadašnjih 800, a kako je rekao, dobiće i mogućnost legalizacije objekata do 300 kvadratnih metara.

Na taj način ćemo značajno decentralizovati grad i približiti sugrađanima mesto gde mogu da rešavaju svoje probleme, što i jeste osnovni cilj, kako neko iz Lazarevca ne bi morao da dolazi do centra grada radi legalizacije objekta. Opštine imaju obavezu da osnivaju uslužne centre u svakom naselju, kako bi građani upravo na tim mestima rešavali najveći deo svojih pitanja – naglasio je Vesić.

On je najavio da će se pred odbornicima danas naći i Predlog odluke o podizanju spomenika kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću, podsetivši da je to predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Ove godine slavimo sto godina od završetka Prvog svetskog rata, koji je naša zemlja trijumfalno dobila, a na čelu te vojske koja je pobedila bio je upravo Aleksandar Karađorđević. Nema ništa primerenije nego da on dobije konačno spomenik u Beogradu, jer on do sada nije imao nikakvo obeležje. Ovaj spomenik će biti podignut između dva dvora – najavio je Vesić.

On je rekao da će se pred odbornicima danas naći i odluka kojom će se gradskim opštinama omogućiti da mogu svojim odlukama da dozvole da se kućni ljubimci unose u šalter sale i uslužne centre.

– Reč je o manjim kućnim ljubimcima, težine dva kilograma, i tako ćemo izaći u susret tim građanima, jer ako je to moguće u mnogim drugim zemljama Evrope, zašto ne bi moglo i u našem gradu – dodao je Vesić.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter