Izvor:
17.01.2019 u 18:50
0

(HAPPYTV.RS UŽIVO) PUTIN U BEOGRADU: Predsednik Rusije pozdravio građane: „Hvala vam na prijateljstvu“, a time je završena  Putinova poseta Srbiji!

BEOGRAD – Predsednički avion Vladimira Putina poleteo je jutros sa aerodroma Vnukovo u Moskvi za Beograd, preleteo je Belorusiju i trenutno se nalazi iznad Poljske, može se videti na servisu Flightradar24, koji uživo prati letove putničkih aviona u svetu.

Putin je za Beograd poleteo jutros, oko 9.30 sati po našem vremenu, njegov predsednički avion trenutno leti na 10.356 metara, preleteo je Belorusiju i ušao u vazdušni prostor Poljske.

Putinov predsednički avion leti brzinom između 687 i 737 kilometara na sat i ne kreće se komercijalnim vazdušnim rutama nego mu zemlje, čiji vazdušni prostor preleće, omogućavaju prelet najkraćim putem.

Na autoputu ka BG aerodromu za sada bez gužvi

Na autoputu od centra grada ka aerodomu "Nikola Tesla", na koji će, kako se očekuje, danas oko podne sleteti avion sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, za sada nema gužvi u saobraćaju, javlja Tanjug. Na izlazu iz Beograda, duž auto-puta koji je ukrašen zastavicama Rusije i Srbije, raspoređeni su pripadnici policije na svakih 100-200 metara. Na samom aerodromu "Nikola Tesla" prisutan je veliki veliki boj pripadnika policije i obezbeđenja.

Avion ušao u vazdušni prostor Srbije

Predsednički avion Vladimira Putina poleteo je jutros sa aerodroma Vnukovo u Moskvi za Beograd, preleteo je Belorusiju, Poljsku, Slovačku, Mađarsku i u 11 časova ušao u vazdušni prostor Srbije između Subotice i Sombora, može se videti na servisu Flightradar24, koji uživo prati letove putničkih aviona u svetu.

Putinov predsednički avion leteo je danas brzinom između 687 i 815 kilometara na sat i ne kreće se komercijalnim vazdušnim rutama nego mu zemlje, čiji vazdušni prostor preleće, omogućavaju prelet najkraćim putem.

Dolazak na aerodrom ''Nikola Tesla''

Podsetimo, ruski predsednik će na beogradskom aerodromu, gde ga već čeka putinmobil – blindirana predsednička limuzina "aurus" – biti dočekan svečano sa najvišim državnim počastima.

Na parkingu u blizni VIP terminala beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" već je parkirana limuzina kojom će se predsednik Rusije Vladimir Putin voziti u Beogradu. Reč je o modelu aurus senat, iz serije "kortež", a limuzina je napravljena specijalno za Putina, pa se naziva i putinomobil.

Dok ostali blindirani automobili koji izađu iz fabrike mogu imati najviše sedam plus bezbednosni sistem, Putinov automobil premašuje sve do sada napravljene. Radi se o specijalnom blindiranom vozilu, koje se smatra najboljim na svetu, otpornim na napade iz vazduha, bojne otrove, a prilagođen i da izdrži pod vodom.

Sleteo avion

Avion sa ruskim privrednicima, koji su deo delegacije koju predvodi predsednik Rusije Vladimir Putin, sleteo je na beogradski aerodrom nešto pre 11.30.

Očekuje se da uskoro na aerodrom "Nikola Tesla" sleti i predsednik Rusije Vladimir Putin.

U pratnji predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina u Beograd su predstavnici više od 40 ruskih kompanija, koje traže partnere među srpskim visokotehnološkim kompanijama.

Ruske kompanije su pre nekoliko godina prepoznale Srbiju kao dobru visokotehnološku destinaciju, kaže direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose Privredne komore Srbije Jelena Jovanović.

Očekuje, kada se saberu svi rezultati srpskog IT izvoza iz prethodne godine, da će on premašiti milijardu evra.

Palata Srbija

Veliki broj novinara već se okupio u Palati Srbija gde se oko 12.45 časova očekuje dolazak ruskog predsednika Vladimira Putina u pratnji njegovog domaćina predsednika Aleksandra Vučića.

Za posetu predsednika Rusije vlada izuzetno veliko interesovanje novinara, a iz Beograda će o poseti Putina, njenim dimenzijama i porukama izveštavati gotovo 600 novinara, snimatelja i fotoreportera iz 160 redakcija.

Na platou ispred Palate vijore se srpske i ruske zastave, a sve okolne ulice takođe su ukrašene zastavama dve države.

Uočljivo je pojačano prisustvo snaga bezbednosti u tom delu grada, a na Palati Srbija i okolnim zgradama raspoređeni su i snajperisti.

Groblje oslobodiocima Beograda

Na Groblju oslobodilaca Beograda i Crvenoarmejcu sve je spremno za dolazak predsednika Srbije i Rusije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, koji je, praktično, prvi događaj na zvaničnoj agendi posete. Dvojicu državnika, ispred Spomenika oslobociocima Beograda dočekaće počasni bataljon Garde i orkestar Vojske Srbije, kao i visoki predstavnici Grada Beograda, na čelu sa gradonačelnikom Zoranom Radojičićem. Nakon intoniranja himni dve zemlje, Vučić i Putin će položiti vence na Spomenik oslobodiocima Beograda, a potom i na Spomenik Crvenoarmejcu.

Na Groblju je već više medijskih ekipa, ali i građana, koji se okupljaju na tom mestu, među njima i grupa žena koja nosi šalove i zastavice na kojima piše "Ruski dom".

Predsednik Rusije Vladimir Putin sleteo na aerodrom ''Nikola Tesla''

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin doputovao je danas u zvaničnu posetu Srbiji, a na aerodromu, gde je njegov avion sleteo u 13.05 sati, dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" ruskom predsedniku je priređen svečani doček, uz crveni tepih i postrojenu Gardu Vojske Srbije.

Kroz vazdušni prostor Srbije, avion ruskog predsednika pratili su avioni Vojske Srbije, Mig 29.

Na aerodromu je su ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin i srpski u Rusiji Slavenko Terzić.

Prethodno je na aerodrom sleteo avion sa ruskim privrednicima, iz više od 40 kompanija.

Prema programu posete, dvojica državnika će položiti vence na Groblju oslobodilaca Beograda i spomniku Crvenoarmejcu.

Ceremonija svečanog dočeka ruskog predsednika ispred Palate Srbija, predviđena je za 12.45 sati, a trebalo bi da budu ispaljeni i počasni plotuni u njegovu čast.

Nakon dočeka, uslediće sastanak u užem formatu dvojice predsednika, Vučića i Putina.

Sat nakon toga planiran je sastanak delegacija Srbije i Rusije, a potom i potpisivanje bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsednika.

Za popodne je predviđena ceremonija uručenja Ordena Aleksandra Nevskog predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Orden Vučiću će uručiti predsednik Putin.

Dvojica predsednika će se nakon toga obratiti medijima.

Po davanju izjava planiran je obilazak Hrama Svetog Save.

Zajednička vožnja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas šefa ruske države Vladimira Putina na aerodromu, odakle su se, zajedno, Putinovim automobilom, uputili ka Beogradu, što je ostavilo mogućnost da već tokom vožnje, u četiri oka, obave prve razgovore.

Oni će kasnije, pored zvaničnih razgovora u užem, a potom i u širem sastavu, tokom posete, imati unapred planiranih 15 minuta razgovora nasamo.

Predsednička kolona napustila je aerodrom Nikola Tesla i uputila se ka Groblju.

Polaganje venca

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić položili su vence na Groblju oslobodilaca Beograda, nakon čega su intonirane ruska i srpska himna, a nakon toga krenuće ka Palati Srbije gde je organizovan svečani doček.

Svečani doček ispred Palate Srbije, predsednik Vučić stigao

Putin stigao ispred Palate Srbije

Svečani doček ruskog predsednika ispred Palate Srbija, u pozadini grmi srpska artiljerija. Nakon što su intonirane himne dveju zemalja, predsednici su izvršili počasnu smotru garde nakon čega se Putin poklonio srpskoj zastavi.

Putina pozdravio srpski državni vrh

Susret zvaničnika Srbije i Rusije

Delegacija je ušla u Palatu Srbija, gde će obići Arhivu o srpsko – ruskim odnosima, nakon čega se očekuje tet-a-tet, a ubrzo i bilateralni sastanak. Uporedo sa predsedničkim razgovorima u četiri oka, u Palati Srbija odvijaće se i susret najviših zvaničnika dveju zemalja, sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim i visokim Putinovim savetnicima, sastaće se predstanici Srbije- premijerka Brnabić, šef diplomatije Dačić i šef MUP Nebojša Stefanović.

Poštovani gospodine predsedničke dobro došli u Srbiju. Srbija i Rusija su iskreni prijatelji i želim da vam se zahvalim što ste mnogo energije, truda i rada uložili u razvijanje odnosa dveju zemalja. Nama trgovinska razmena napreduje u ozbiljnim procentima, u svim sferama društvenog života napredujem i naši odnosi napreduju, mi prihvatamo da nam pomognete u projektu "tačka ključanja", jer verujemo da možemo da napravimo takav hab i ovde u Srbiji. Svi naši dogovori i sporazumi su na najvišem mogućem nivou. Kada smo se upoznali pre nekih 6 godina, uglavnom smo razgovarali kako da Srbija vraća dug, danas mi nemamo te razgovore, već smo postali pouzdran partner Ruske Federacije. Hoću da vam se zahvalim što pružate podršku u našoj nezavisnosti.

Skoro smo se videli i u Rusiji, i dobro pamtim naš susret u Beogradu. Zahvaljujem svima u Srbiji na toplom prijemu. Imamo dobre odnose između naša dva naroda, zaista postoji robna razmena i jako je prijatno da se naši odnosi sve više i više razvijaju. Jako mi je drago što mogu da posetim prijateljsku bratsku Srbiju i da razgovaramo šta smo do sad uradili i šta ćemo tek uraditi. Vi predsedniče ste puno uradili na razvoju odnosa dveju zemalja, i ja ću danas imati čast da vam uručim državnu nagradu za sve što ste uradili za razvoj naših odnosa – istakao je Putin.

Uzivo sa ulica grada i Palate Srbije gde se čeka završetak sastanka dva predsednika

Patrijarh Irinej uručiće večeras ruskom predsedniku Vladimiru Putinu ikonu Svetog Save, u znak lične zahvalnosti i zahvalnosti SPC za podrsku Rusije u završetku gradnje hrama na Vračaru.

Ruski predsednik je zahvalio na pozivu rekavši da su u četiri oka razgovarali o razvoju trgovinskih odnosa između dveju zemalja.

"Naši odnosi se i dalje razvijaju", rekao je Putin.

Mi verujemo da možemo i dalje da unapređujemo našu trgovinsku razmenu", rekao je Vučić nakon zajedničkog sastanka i poručio da Rusi u Srbiji imaju uvek prijatelje i pozvao Ruse da što češće posećuju Srbiju.

"Razmotrili smo sve teme, ali mi je važno da istaknem za podršku koju dajete Srbiji, i što nam aktivno pomažete. Naša saradnja se odlikuje dobrim razumevanjem i čini mi se da smo prešli na dela, naročito u oblasti energetike, vojne saradnje, infrastrukture, turizma, sporta, obrazovanja…"

Završen sastanak dvojice predsednika, a počeli su bilateralni sastanci članova delegacija u širem formatu. Očekuje se i potpisivanje bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsednika.

Završen je i bilateralni sastanak i tom prilikom je potpisan 21 sporazum, trećina iz oblasti inovacija i digitalizacije.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao da mu je drago da odlikuje Vučića ordenom Aleksandra Nevskog.

"Ovu nagradu dobili su Knez Miloš Obrenović i Nikola Pašić, a sada ovaj orden zasluženo dobija i Aleksandar Vučić. Vašem ličnom učešću rusko-srpska saradnja posebno napreduje i mi visoko cenimo to što radite. Želim vam uspehe u daljem radu", rekao je Putin.

Vučić se na ruskom zahvalio Putinu i rekao:

"Dobiti orden Aleksandra Nevskog velika je čast, ali i velika odgovornost u mom budućem radu u širenju saradnje između dveju zemalja. Ova nagrada je za mene ima veliki značaj", rekao je predsednik Srbije.

Nakon uručenja ordena, dvojica predsednika se obraća javnosti:

"Iskrena mi je čast da sam danas ugostio ruskog predsednika, i nikada nismo potpisali ovoliki broj sporazuma. Naši ekonomski odnosi su sve bolji, dugo smo razgovarali o svim poslovima koji su pred nama. Razgovarali smo o infrastrukturnom delu, železnicama, veliki su planovi pred nama, veliki ugovori potpisani. Ono što je za nas takođe važno, to je naša vojna saradnja, uvek je bila korektna, a ja sam posebno ponosan da je Srbija vrlo disciplinova zemlja i da sve svoje obaveze ispunjavamo, Srbija je pouzdan partner Rusiji", rekao je Vučić.

Obavestio sam ga i o situaciji na KiM, o osnivanju tzv. Vojske Kosova, i tu smo čini mi se dobili veliku podršku od Putina. Rekao sam mu da je Srbija spremna na kompromise, ali da neće trpeti ponišenja. Želim vam gospodine predsedniče da se dobro osećate u Srbiji, ogroman broj vas očekuje na ulicama Beograda, ti ljudi su došli zbog vas i to govori o ogromnom poštovanju koje uživate ovde u Srbiji", rekao je Vučić.

Vladimir Putin rekao je da je ovo nastavak dalje saradnje dveju zemalja.

"Nastavlja se saradnja u oblasti digitalizacije, infrastrukture, obrazovanja i drugih oblasti. Ključna sfera rusko srpske saradnje je energetika. Sledeće godine gasporom planira da poveća isporuke gasa. NIS je najveći doprinos budžeta Srbiji, druga naša kompanija pomogla je Srbiji oko obnove Đerdapa. Značajan je doprinos i u rekonstruciji železnica u Srbiji. Razmotrili smo i pitanje vojno tehničke saradnje, nastavljati praksu zajedničkih vojnih vežbi. U Srbiji se redovno održavaju ruski kulturni festivali, koji su uspešni. Meni je drago da ću danas imati priliku da ću poseti Hram Svetog Save, koji je znak za rusko-srpsko prijateljstvo ", rekao je Putin.

Predsednik je na pitanje novinara oko dijaloga Beograda i Prištine, rekao da nije optimista i da ne očekuje da će uskoro biti postignut dogovor dveju strana.

"Bez Rusije neće biti nikakvog rešenja kosovskog pitanja, pre svakog rešenja ću se posaveti sa Putinom", dodao je Vučić.

Na pitanje novinara o turskom toku, Vučić je rekao da Srbija mnogo očekuje od tog toka, jer srpski narod mora da dobije gas, kao i da je Srbija otporna na spoljne pritiske.

Sve je spremno za doček Putina i Vučića ispred Hrama Svetog Save. Na platou je više desetina hiljada građana koji uzvikuju "Putine, Srbine, Vučiću, Srbine!".

Narodni poslanici i predstavnici policije u ograđenom delu čekaju da pozdrave Putina i Vučića.

Vladimir Putin, predsednik Ruske Federacije, obratiće se večeras građanima Beograda i Srbije ispred Hrama Svetog Save na Vračaru. Više desetina hiljada ljudi je na platou i čeka obraćanje.

On će, zajedno sa više desetina hiljada građana Beograda i Srbije dočekati predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

Danilo Vučić, sin predsednika Srbije Aleksandra Vučića, nalazi se u prvim redovima među okupljenim ljudima na platou ispred Hrama Svetog Save u Beogradu.

Prema procenama policije na ulicama u blizini Hrama Svetog Save, kao i na samom platou, trenutno se nalazi između 120.000 i 125.000 građana, rekao je načelnik Policijske uprave za Grad Beograd Milan Stanić.

Predsednik Srbije priredio je svečani ručak u čast Vladimira Putina, na kojem je bilo više od 100 zvanica. Pored najviših zvaničnika dve zemlje, svečanom ručku je prisustvovao i jedan broj zvanica iz javnog života poput Emira Kusturice, glumca Miloša Bikovića i drugih. Meni je bio sastavljen od srpskih tradicionalnih jela poput sarme, proje, ajvara, kajmaka, pršute i sira…

Za muziku je zadužen umetnički amsambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", pevali su, između ostalih, "Ovo je Srbija". Odigrano je i tradicionalno srpsko kolo u kojem je posebno uživao Vladimir Putin.

Predsednici Srbije i Rusije su ušli u Hram Svetog Save, a Vladimir Putin će se najverovatnije obratiti okupljenima. Dvojicu predsednika dočekao je patrijarh Irinej.

Predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin su sišli u Kriptu Harama Svetog Save i tamo zapalili sveće.

Predsednici Rusije i Srbije su se u pratnji patrijarha popeli u gornji deo Hrama, gde se upoznaju sa radovima na uređenju. Tamo im se obratio akademik Nikolaj Muhin, koji je vođa ruskog tima koji radi mozaike u Hramu. Muhin je predsednike upoznao sa dosadašnjim radovima i naveo da je mozaik Hrista Pantokratora na kupoli Hrama nešto jedinstveno u pravoslavnoj umetnosti i arhitekturi.

Patrijarh Irinej i predsednici Putin i Vučić su simbolično postavili delove na mozaik Isusa Hrista, na kome se nalaze i boje zastave Rusije i Srbije, crvena i plava, a zatim su se potpisali na model unutrašnjeg uređenja Hrama.

Predsednici Rusije i Srbije su izašli iz Hrama Svetog Save.

Predsednik Rusije je pozdravio građane: "Hvala vam na prijateljstvu", a time je završena Putinova poseta Srbiji.

Kurir/Tanjug
Foto: Arhiva/Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter